Cooler Master NotePal X1

Izvor: B92, 19.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cooler Master NotePal X1

NotePal serija podloga namenjenih prenosivim računarima u protekle četiri godine postigla je izuzetan uspeh na tržištu. Nakon inicijalnih modela i varijacija na temu sa S, P1 i Infinite modelima, do nas je stigao jedan neobičan primerak oznake X1.

Nebojša Rašković




Notebook računari su sve popularniji, a osnovni problem u radu sa njima jeste ergonomija koja je lošija nego kod desktop mašina. Ipak, većina korisnika je, iz neznanja ili svesno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremna da žrtvuje ergonomiju zarad mobilnosti. S druge strane, baš zbog umanjene ergonomije korisnici prenosivih računara daju više novca na periferije poput miševa, dodatnih tastatura, postolja...

I Cooler Master, poznat po kućištima i kulerima, uspeo je lepo pozicionira u ovom tržišnom segmentu zahvaljujući odličnim NotePal rashladnim podlogama. Prve modele je predstavila pre više četiri godine i tako kreirali potpuno novi dodatak notebookovima. Do nas je stigao najnoviji model oznake NotePal X1.

X1 dolazi u ambalaži koja ne sadrži još mnogo toga. Uz postolje stiže jedan USB kabl i kratko uputstvo. Ceo postupak prireme za upotrebu svodi se na postavljanje postolja na neku ravnu površinu, računara na postolje i povezivanje USB kabla sa računarom.

Unutar NotePal X1 postolja nalazi se jedan ventilator dimenzija prečnika 12 cm koji obezbeđuje solidan protok vazduha. Sa zadnje strane postolja nalazi se još jedan dodatni USB konektor, tako da ne gubite na povezivosti zbog upotrebe NotePala. Pored USB portova smešteno je dugme za uključivanje, a sa desne strane nalazi se potenciometar za kontrolu brzine rada ventilatora.

Pri najnižim brzinama NotePal X1 je jedva čujan, dok pri najvećem broju obrtaja zvuk postaje izražen, ali je i tada on nivo daleko od neprijatnog. Ovo postolje je karakteristično po tome što gledano odozog liči na slovo X, a namenjeno je dodatnom hlađenju notebookova dijagonale 12 do 15 inča.

Radi se o dobrom proizvodu koji svoju osnovnu funkciju vrši bolje od prethodnika. Ipak, on ne nudi ništa novo u odnosu na starije modele, a nema ni neke od dodatnih mogućnosti poput USH razdelnika (koji recimo postoji na modelu Infinite). Ako vam je bitno da dodatno rashladite laptop, a pritom želite i postolje zanimljvog dizajna, NotePal X1, koji po ceni od 3.261 dinar možete naći u Desku, sasvim je dobro rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.