Cooler Master Masterkeys MK750 – odličan izbor

Izvor: SaznajNovo.com, 29.Avg.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cooler Master Masterkeys MK750 – odličan izbor

Šta dobijete kada spojite premium kvalitet izrade, vrhunsko RGB pozadinsko osvetljenje, Cherry MX tastere, kompaktino kućište, i tonu opcija za podešavanje? Odgovor je naravno – Masterkeys MK750 mehanička tastatura.
Ovaj članak neće biti klasičan pregled ove mehaničke tastature, ima nekoliko dobrih na internetu, već će biti samo moje iskustvo prilikom odabira tastature. Dakle, ako vas zanima više detalja o ovoj mehaničkoj tastaturi, pogledajte specifikaciju i funkcije >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << na zvaničnoj stranici.
Kao i uvek proveo sam mesece na internetu tražeći moju novu mehaničku tastaturu, a kriterijumi su bili:
od 100 do 120 evra Cherry MX Brown/Blue tasteri Alu kućište (ili makar jedan deo) pozadinsko osvetljenje (non/RGB) kompaktan full dizajn (dakle da ima num deo) oslonac za dlanove Nakon više od 50 pogledanih video snimaka, isto toliko pročitanih kilometarskih članaka, o raznim mehaničkim tastaturama sa pomenutim karakteristikama, svoj izbor sam suzio na: HyperX FPS Alloy, Masterkeys MK750 i Logitech G413.
Zašto ne HyperX FPS Alloy? Ovo je jako dobra tastatura, ona mi je bila dugo vremena prva na listi, možete proveriti na internetu svi je preporučuju. I zaista je tako, i ja bih je preporučio, ima odličan dizajn, čvrsta je, kompaktna… ali ima nekoliko mana:
nema softver za podešavanje (ima osnovno preko Fn taster) nije RGB (nije uticalo na odluku ali nekome možda hoće) nema oslonac za dlanove nema media tastere (meni dosta bitno) USB pass through se može koristiti samo za punjenje Čak sam i rešio da pristanem na sve to ali sam se ipak odlučio za MK750, uskoro i zašto.
Slika: hyperxgaming.com Kome bih preporučio HyperX FPS Alloy?
Gejmerima koji žele što kompaktniju full-size tastaturu koja ima čvrsto kućište, i kome podešavanja nisu bitna. Ako putujete često i želite da uvek nosite svoju tastaturu sa sobom, ovo je izbor za vas.
Zašto ne Logitech G413? Ovu sam tastaturu zapravo kupio i testirao. Međutim, toliko mi se nije dopala da sam morao da je vratim. Logitech G serija periferija je zaista odlična, za svaku pohvalu, ali evo šta mi se nije svidelo kod ovog modela konkretno:
kabel ne može da se raskopča veoma, veoma limitirane opcije u softveru (skoro pa neupotrebljiv) nije RGB (opet, ne utiče mnogo) nema oslonac za dlanove Romer-G tasteri ipak nisu tako dobri Ovu sam tastaturu hteo da probam još i iz razloga što ima, navodno, bolje tastere od Cherry MX – Romer-G. Mogu da vam kažem da nisu bolji. Osećaj prilikom kucanja nije baš najbolji, imao sam osećaj da kucam na jako jeftinim tasterima. Jeste, brži su jer je kraži hod za aktivaciju, ali taj osećaj, čoveče… jako loše.

Uz to, nisam mogao da re-mapiram tastere, mogao sam samo F tastere, ali meni to ništa ne znači. Zasebni media tasteri ne postoje, mogu se koristiti kroz Function taster, ali to mi je zamorno.
Kabel ne može da se razdvoji što je veliki minus jer ako dođe do problema sa njim ne može se zameniti. Isto tako komplikovanije je pakovati tastaturu i nositi je na put, turnir, i slično.
Prednost je aluminium alloy ploča koja daje čvrstinu i stabilnost, ali moja konkretno koju sam probao se klackala na stolu.
Od prednosti još ima USB pass through u punom obliku, dakle može se koristiti i za punjenje telefona (ili nekon drugog uređaja), a i za prenos podataka. Takođe, osvetljenje je fenomenalno, nema razbacivanja svetlosti i na tasterima se vide čak i sekundarni znakovi.

Sve u svemu, očekivao sam dosta pa sam se možda zato i razočarao, ali ako nekome te mane nisu presudne, neka proba.
Kome bih preporučio Logitech G413?
Onima koji žele malo više opcija za podešavanje i koji će raditi/igrati igre od kuće.
Zašto (da) Masterkeys MK750? I tu dolazimo do tastature koju sam i kupio, zašto baš ona? Ima li mana? Koje su prednosti?
Prednosti:
ima oslonac za dlanove, magnetski, udoban kabel se može raskačiti pozlaćeni konektori sa jedne i druge strane (usb type C) ima zasebne media tastere RGB tasteri preko softvera se može bukvalno sve podesiti može se koristiti i programirati profili/RGB/tasteri i bez softvera čvrsta i stabilna ima dodatne RGB barove sa strane i napred kabel se može rutirati pravo/levo/desno Mane:
oslonac za dlanove je malo manji, ali imam velike šake pa ne smem da se žalim nema Vol+ i Vol- kod media tastera (ali sam re-mapirao pa sad ima) nema USB pass through Dakle, za 20 evra više dobije se gomila opcija koje znače. Nema toliko preporuka i pregleda na internetu za ovu tastaturu kao za druge dve, ali oni koji su pravili review rekli su sve najbolje.
Još jedna mana koju svi ističu, pored nedostatka Vol+/- tastera, jeste što nema ulaz za USB. Međutim, meni taj dodatni USB na tastaturi i ne treba, a i više volim tanji kabel. zbog toga što je kabel tanji može se rutirati ispod tastature kroz ugrađene vođice i na taj način bolje uklopiti u radno okruženje. Tako da to nisam uzimao u obzir uopšte prilikom biranja tastature.
Kome bih preporučio MK750?
Svima koji žele da rade/igraju igrice od kuće, vole RGB, i žele potpunu kontrolu nad tastaturom. Preporučio bih je i gejmerima i onima koji samo rade na računaru jer se može koristiti u svim situacijama. Prosečnom korisniku koji prelazi sa membranske na mehaničku po prvi put preporučujem ovu tastaturu sa Cherry MX Brown tasterima.

HyperX FPS Alloy vs. Masterkeys MK750 Kada sam se dvoumio između ove dve, odluka je pala na MK750 jer ima oslonac za dlanove, softver preko kojeg se može sve podešavati, RGB osvetljenje je bio mali plus, i ima zasebne media tastere. Sve to za 20-ak evra više, ali jedino sam morao da se odreknem USB ulaza za punjenje, koji mi i nije ni trebao.
Logitech G413 vs. Masterkeys MK750 I na kraju MK750 sam izabrao umesto G413 jer je mnogo više opcija za podešavanje u softveru, oslonac za dlanove, zasebne media tastere, i RGB je opet mali plus. I u ovom slučaju sam se odrekao USB priključka za podatke+punjenje, ali opet nije mi toliko bilo bitno.
Zaključak Ako tražite mehaničku tastaturu za oko 120 evra, moje preporuke su HyperX Alloy FPS, Logitech G413 i Masterkeys MK750. Izabrao sam poslednju zbog razloga koje sam naveo iznad, a vi možete pročitati sve mane i prednosti pa se odlučiti za neku. U tom cenovnom rangu nisam našao ništa bolje. Corsair su skupe dosta, a kvalitet nije toliko bolji od ovih navedenih.
Detaljnije - Cooler Master Masterkeys MK750 – odličan izbor

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.