Čieko Asakava je kreirala aplikaciju koja će mnogim slepim i slabovidim osobama olakšati život!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čieko Asakava je kreirala aplikaciju koja će mnogim slepim i slabovidim osobama olakšati život!

Uskoro će biti lansirana u celom svetu.

Nakon što je ostala slepa u 14. godini, Čieko Asakava provela je deset godina razvijajući tehnologiju koja svakodnevno menja živote mnogih slepih ljudi.

- Kada sam počela ovaj projekat, nisam imala nikakvu tehnologiju koja bi mi mogla pomoći. Nisam mogla da pročitam ništa niti da odem negde sama - rekla je dr Asakava koja je oslepela sa 14 godina nakon nesreće u bazenu.

Teška situacija ju je navela da počne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da uči i koristi kompjuter kao slepa osoba, te je uskoro dobila posao u IBM-u. Dok je radila u kompaniji, završila je svoj doktorat. Ona je proizvela program koji prevodi glas u tekst i obrnuto, te je tako otvorila mnoga vrata slepim osobama u Japanu.

Dr Asakava je razvila tehnologiju koja se zove "NavCog" i funkcioniše preko aplikacije na pametnim telefonima i pomaže slepima da se lakše snalaze na raznim lokacijama. Ova aplikacija je još uvek u početnoj fazi, te je dostupna samo u Japanu i nekim delovima Amerike, a iz IBM-a su nedavno izjavili da će aplikacija uskoro biti lansirana u celom svetu.

Stariji par Kristin Hansindžer i njen suprug Daglas Hansindžer su slepi i oboje koriste aplikaciju već nekoliko meseci. Oni su izjavili da im aplikacija pomaže da imaju veću kontrolu nad svojom situacijom i da sada mogu da hodaju i po nepoznatim delovima grada bez straha da će se izgubiti ili povrediti.

Idući projekat dr Asakave je prtljag koji će funkcionisati po principu robota, te će se sam kretati za vlasnikom i najaviti kada naiđu na stepenice jer se tada mora podići.

- Želim da uživam kada putujem sama, zato ću se maksimalno fokusirati na ovaj prtljag, čak i ako mi to oduzme dosta vremena - rekla je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.