Četiri razloga zašto jedna kopija nije dovoljna!

Izvor: ItRešenja.com, 30.Apr.2018, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri razloga zašto jedna kopija nije dovoljna!

Nadamo se da redovno pravite rezervne kopije svojih važnih podataka, jer to je način da se osigurate od njihovog gubitka. Ali, da li ste znali da pravljenje jedne bekap kopije nije dovoljno sigurno?

Zato ćemo u nastavku teksta nabrojati nekoliko razloga koji ukazuju zašto je zbog potpune sigurnosti podataka neophodno napraviti više njihovih kopija.

Razlog 1: Hard diskovi i optički mediji otkazuju

Kao i bilo koji drugi elektronski uređaji i hard diskovi >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << imaju svoj vek trajanja. U nekom trenutku neminovno će doći do greške koja može da se manifestuje kvarom elektronike ili fizičkim oštećenjem hard diska. To ne znači da su podaci zauvek izgubljeni, jer postoji način za efikasno spasavanje podataka. Ipak, bolje je držati se stare poslovice koja kaže „bolje sprečiti, nego lečiti“…

Kada su CD-ovi i DVD-ovi u pitanju, pre dvadesetak godina su njihovi proizvođači tvrdili kako su to trajno sigurni mediji koji će da traju minimalno jedan vek. U praksi se pokazalo da već posle nekoliko godina, većina takvih medija postaje nečitljiva.

Razlog 2: Ne možete se 100% pouzdati u cloud

Bekap u cloud okruženju je definitivno sigurnije rešenje od čuvanja važnih podataka u lokalu, ali i tu postoji izvesna doza rizika. Nikad ne možete da znate da li će kompanija koja nudi takvu uslugu prestati da postoji, ili vam iz nekog razloga uskratiti pristup podacima (zbog promenjenih regulativa, ili kršenja ugovora, na primer).

Razlog 3: Staro kompjutersko pravilo – Pravilo tri-dva-jedan

Ovo pravilo kaže sledeće. Podatke koji su vam bitni uvek čuvajte bar na tri različita mesta, snimite ih na dva različita formata medija i bar jedna kopija neka bude na geografski udaljenom mestu. Ovo poslednje je izuzetno bitno. Ako se recimo desi požar, to što imate možda i deset kopija važnih podataka neće ništa značiti ako se oni nalaze na istom mestu gde i originali. Iz toga proizilazi i četvrti razlog…

Razlog 4: Uvek očekujte katastrofu

Bolje da budete spremni i da svoje važne podatke čuvate na više različitih mesta i medija, ako je moguće i na različitim geografskim lokacijama, nego da kukate kada ostanete bez njih. Neka se ispostavi da je preterana predostrožnost s vaše strane bila bespotrebna, jer bolje je i tako nego da nakon eventualnog gubitka podataka žalite što to niste uradili. Spasavanje podataka može da bude rešenje, ali to neka ostane kao poslednja varijanta.

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.