Čemu služi mali cilindar na kablu za punjenje laptopa?

Izvor: B92, 24.Maj.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu služi mali cilindar na kablu za punjenje laptopa?

Verovali ili ne, neki delovi koji se nalaze na našim uređajima i nisu toliko korisni, ali je ipak zabavno čuti čemu oni služe.

Bez obzira koliko neki deo čudno izgledao, on se na nekom uređaju uvek nalazi sa razlogom. To je slučaj sa malim cilindrom koji se nalazi na kablu punjača za laptop.

Verovatno godinama koristite laptop ali nikada niste obratili pažnju na ovaj mali deo koji se nalazi na njegovom punjaču.

Ukoliko ste ga ipak primetili da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znate čemu je on namenjen?

On izoluje laptop od elektro-magnetne buke koja nastaje iz talasa koje prikuplja sam kabl ili od buke u AC-DC konvertoru.

On je neka vrsta elektro prigušivača koji oslobađa struju visoke frekvencije i služi kao najmoćniji uređaj za smanjivanje šuma.

Zove se jezgro, blok ili EMI prsten.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.