ČUVAJTE SE: Ovih 9 mračnih istina o INTERNETU sigurno niste znali

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUVAJTE SE: Ovih 9 mračnih istina o INTERNETU sigurno niste znali

Bezbednost vam je, zapravo, neprekidno ugrožena.

Danas živimo u izazito povezanom svetu, u kojem je dobar deo stanovništva redovno prisutan onlajn. Ljudi stavljaju najintimnije detalje iz svojih života na platforme za objavljivanje podataka, društvene mreže i onlajn medijske portale. Ali nijedno od tih mesta nije 100 odsto sigurno i tajni podaci lako mogu da završe u pogrešnim rukama.

Evo nekoliko gadnih činjenica o internetu koje morate da znate pre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nego što podelite svoj sledeći status onlajn.

1. Hakeri lako mogu daljinski da pristupe vašim veb kamerama ("camfecting"). Na taj način mogu tajno da vas posmatraju i snimaju.

VELIKI PROBLEM NA FEJSBUKU: "Unfriend"-ujte prijatelje da biste shvatili KAKAV JE SVET

2. Ajfon čuva detaljan popis svih lokacija koje ste ikada posetili – svaku geografsku širinu i dužinu, kao i vreme u tajnoj datoteci koja se ažurira na vašem računaru svaki put kada sinhronizujete svoj uređaj

3. Vaši "sigurni" podaci u oblaku mogu da budu hakovani i vaše najimtinije fotografije kompromitovane. To se već više puta dogodilo poznatim ličnostima.

4. Hakeri mogu da prate vaše kucanje po bežičnoj tastaturi, te je čak i sami preuzeti kada je vi ne koristite.

5. Hakeri mogu da provale u servere kompanije i ukradu milione lozinki odjednom, što kompromituje sigurnost brojnih računa. Tako su nedavno provalili na Jahu servere i ukrali informacije o računima oko 500 miliona korisnika.

ZARAĐUJE 15 MILIONA DOLARA: Čuveni Jutjuber najavio gašenje kanala! (VIDEO)

6. Ni vaši provili na društvenim mrežama nisu sigurni. Hakerske grupe imaju kompleksne načine pomoću kojih mogu da provale i promene sve o vama, pa čak mogu da objavljuju i nove poruke. Nedavno su hakovani Tviter i Pintrest nalozi osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga.

7. Neki Android telefoni imaju tzv. "stražnja vrata" kroz koja se dele informacije o korisnikovim pozivima, SMS porukama i lokaciji bez njegovog znanja.

8. Fejsbuk čuva detaljne podatke o svakoj slici koju ste ikada postavili na tu platformu. To im pomaže u sugerisanju tagova za buduće slike, ali ako bi te informacije došle u pogrešne ruke, posledice bi bile katastrofalne.

9. Osetljive informacije poput lozinki možda i nisu privatne dok ste na javnoj Wi Fi mreži. Ako tom "besplatnom" javnom Wi Fi mrežom upravljaju hakeri, moći će da analiziraju kretnje vaših prstiju po ekranu, i tako dođu do lozinki i pokreta kojima otključavate telefon.

Pročitajte i:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.