Budućnost na pragu: 5G će omogućiti daljinsko upravljanje automobilima

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost na pragu: 5G će omogućiti daljinsko upravljanje automobilima

Mreža 5G neće samo doneti brže telefone, ona će oblikovati svaku vrstu tehnologije koje se dotakne.

Zamislite da igrate pucačku igricu kao što je Fortnite Battle Royale ili PUBG na VR slušalicama u stvarnom vremenu, bez kašnjenja i sve to kroz vaš telefon, dok putujete u brzom samoupravljajućem automobilu 200 kilometara na sat. Sedite čvrsto, jer budućnost igre i sve ostalo će se zauvek promeniti.

Ako pogledate u gornji ugao vašeg telefona, verovatno ste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navikli da vam mali indikator pokazuje 4G LTE, 3G ili, ne daj Bože, 2G, i shvatili ste da to ima veze s vašom telefonskom vezom i s mobilnom mrežom. Ako je “G” veći, to je veza brža. Prilično je lako da se razume: G označava generaciju, a svaka sledeća generacija odnosi se na određenu minimalnu brzinu, povezanost i pouzdanost neophodnu za klasifikaciju mreže kao određene generacije. 1G dopustimo da međusobno razgovaramo, 2G pošaljemo poruke, 3G nam je dao podatke i internet, a 4G / LTE ga je učinio mnogo bržim.

Sve te mreže biće stvari iz prošlosti, jer nam uskoro stiže 5G. I dok možda mislite da je 5G samo malo brži, malo pouzdaniji i malo noviji, zapravo je mnogo više od toga. On će biti ogroman tehnološki proboj, koji će promeniti način na koji se uređaji povezuju s internetom i što je još važnije, međusobno. Pošto se očekuje da će se 5G pojaviti u naredne dve godine, biće promenjeno sve što koristi bežičnu vezu - u ovom trenutku, to je gotovo sve. Dakle, šta je toliko posebno u budućnosti 5G-a?

Pre svega, to je brzina. Prava brzina od 20 gigabita u sekundi preko brzog wireless-a. To je 100 do 250 puta brže od sadašnje 4G mreže. Poređenja radi, 4G daje prosečne brzine od oko 10 do 20 megabita u sekundi. Na primer, to je kao da prelazite sa jednog Netflix filma u HD-u, na 400 filmova u 8k rezoluciji u isto vrijeme.

Ono što je još impresivnije je niska latencija (vreme koje protekne od trenutka zahteva za podacima do trenutka dok se ti podaci ne pojave) 5G-a. Sada, 4G ima tendenciju prosečno od oko 100 do 200 milisekundi. Iskreno, 100 milisekundi jeste brzo. Ljudsko vreme reakcije je oko 200 do 300 milisekundi. Ali 5G će dobiti do 1 milisekunde ili manje, što je gotovo u stvarnom vremenu.

Biće u stanju da šalje i prima informacije toliko brzo, da možemo koristiti 5G kao zamenu za interakcije u stvarnom vremenu. To znači da ćete moći da komunicirate s ljudima, predmetima ili likovima koje kontroliše neko drugi, bez kašnjenja s obe strane. Igraćete pucačku igru u stvarnom vremenu na svom telefonu. Kontrolisaćete virtualne objekte s drugim ljudima istovremeno. Stavićete slušalice i poletećete dronom ili ćete voziti automobil koji se nalazi na drugom mestu, u stvarnom životu. Ili, još bolje, neka se sam vozi. Sve to sad zvuči neverovatno, ali to je ono za šta će biti sposobna 5G mreža u budućnosti.

Automobili bez vozača mogu biti jedno od najvećih otkrića 5G-a - slanje podataka međusobno, te komunikacija sa semaforima, senzorima na putu, bespilotnim letelicama itd. Razmislite o tome: Brzina ljudske reakcije je 200 milisekundi, ali još uvijek imamo nezgode svaki dan.

Zamislite da vaš automobil može da reaguje i da prenese svoju reakciju na stotine automobila oko njega, sve u jednoj milisekundi. Ne samo da bismo sprečili saobraćajne nezgode, već bi i saobraćajne gužve u potpunosti mogle da nestanu. Stotine automobila koji učestvuju zajedno u saobraćaju, s ograničenim rizikom da će se međusobno sudariti jer svi znaju tačno gde se nalaze u stvarnom vremenu i reguju na stvarni svet oko sebe.

5G bi takođe mogao da pokrene novu generaciju robotskih uređaja. Operacije se mogu izvoditi s druge strane sveta, s robotom koji u stvarnom vremenu kontrolišu stručni hirurzi. Fabrike mogu biti opremljene robotima koji mogu međusobno da komuniciraju o svom zadatku i položaju, dopuštajući im da, ne samo da rade više, nego da to rade produktivno i bežično preko 5G mreže. Zamislite flotu bespilotnih letjelica iznad useva kako koriste senzore na tlu da sortiraju, pokupe, hrane i navodnjavaju pojedine biljke.

Mreža 5G biće revolucija u budućnosti, a kompanije su već potrošile milijarde kako bi uspostavile svoje mreže i finansirale nove tehnologije koje ga mogu koristiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.