Boston Dynamics: Kad psoliki roboti rade od kuće

Izvor: ItRešenja.com, 13.Jun.2020, 20:56

Boston Dynamics: Kad psoliki roboti rade od kuće

Pandemija koronavirusa promenila je načine na koje se obavlja posao, pa su mnogi radnici ostali kod kuće, te kancelariju premestili u dnevnu sobu. To se dogodilo i sa zaposlenima u kompaniji Boston Dynamics, a posao koji su poneli sa sobom razlikuje se od običnih radnih zadataka.

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom,“ a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i LIght Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga. Bar je tako bilo u velikim prostorijama za testiranje.

Inženjeri su ove četvoronožne robote poneli sa sobom, budući da su 2019. počeli da ih šalju klijentima – na gradilišta, u fabrike i druga postrojenja, pa je konstantan rad neophodan, a kako ne bi došlo do opasnih grešaka. U kuće zaposlenih poslat je 71 robot, a testiranja se obavljaju u dnevnim sobama i dvorištima, budući da Spot, iako sposoban, još uvek nije osposobljen do kraja.

Najveći problemi nastaju zbog buke, budući da su industrijski roboti pomalo trapavi kada se, na primer, nađu u malom stanu. Svaki zvuk koji se u velikoj sobi za testiranje nije čuo u privatnim prostorima se pretvara u povod za rasprave sa komšijama. Tako se pokazalo da ovaj robot nije za život u kući, bar ne za sada, budući da će morati da prođe još mnoge promene, te se dodatno obuči kako bi mogao da pomaže starima i ostalima kojima je pomoć potrebna.

Izvor: PC Press

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.