Borba protiv korone: Hteo da sačuva kćerku, pa izumeo uređaj za ceo svet (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2020, 16:30

Borba protiv korone: Hteo da sačuva kćerku, pa izumeo uređaj za ceo svet (VIDEO)

Instaliran je u 51 zemlji, i doneo je veliku zaradu

Pad devojčice na pokretnim stepenicama 2014. pokrenuo je seriju događaja koji bi mogli da spreče širenje korona zaraze u svetu.

Čai Ni je kćerka inovatora iz Južne Koreje, Kim Kionga Jeona, a on je podstaknut nemilim događajem izumeo poseban uređaj za dezinfekciju rukohvata na eskalatorima, upotrebnom UV svetla.

Naime, dete je palo jer nije želelo da se drži za prljav rukohvat, što odbijaju brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljudi, posebno u doba globalne pandemije.

When Kim Kyeong Yeon's 13-year-old daughter fell and injured herself on an escalator, she set in train events that years later might prevent millions of people around the world from contracting Covid-19 https://t.co/nAM7It0Ct4

— BBC Business (@BBCBusiness) October 27, 2020

Dolazak pandemije

U roku od godinu dana, predstavljen je Clear Win koji se postavlja na obe strane stepeništa (da bi rukohvat prolazio kroz njega).

Kiong Jeon je zabeležio skroman uspeh, a kada je hteo da digne ruke od posla, stigao je opaki COVID-19.

Pandemija je donela gomilu porudžbina, pa je tokom 2020. prodato 43.000 jedinica u 51 zemlji, uključujući Britaniji, SAD, Kini, Japanu i Saudijskoj Arabiji.

Inovator i njegov rođak s kojim drži tehnološku kompaniju, zaradili su 14 miliona dolara, prenosi BBC.

UV svetlo ubija virus

Sterilizator je instaliran na aerodromima i fudbalskim stadionima (uključujući Arsenalov), zatim u tržnim centrima, bolnicama, bioskopima, pa čak i džamijama.

Gradske vlasti Londona nedavno su saopštile da će Clear Win biti postavljen na 110 eskalatora u podzemnim stanicama.

Početkom godine, postavljalo se pitanje da li UV svetlo zaista može da ubije korona virus (SARS-CoV-2), a više medicinskih studija je potvrdilo da može.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.