Blog komentarisanje u svrhu SEO

Izvor: Baguje.com, 31.Jul.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blog komentarisanje u svrhu SEO

Ljudima koji nisu vični online marketingu se kao najčešći saveti za poboljšanje pozicije svog sajta na Google pretraživaču i danas savetuje da komentarišu na drugim blogovima i ostave svoj link, da razmene linkove i da svoje sajtove prijave u internet direktorijume.

Sve ove tehnike gradnji linkova mogu vam pomoći, ali i odmoći. O mnogima sam detaljnije pisao na svom blogu u tekstu o SEO spamu, a ovom prilikom blog komentarisanje u svrhu SEOa staviću u pravi kontekst.
Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << početakPre svega, treba shvatiti da je Google baš zbog blog komentara uveo nofollow atribut za linkove. Ako se nofollow atribut doda uz link, to je signal Googleu da vlasnik sajta na kom se link nalazi, u sajt ka kome link vodi nema poverenja.
Kvalitetan link je onaj koji dolazi sa dobrog sajta i koji ste dobili isključivo dobrom voljom vlasnika sajta. Link u blog komentaru može svako da ostavi i vlasnik sajta na njih ima mali uticaj, pa se ovo zloupotrebljavalo u svrhe poboljšanja rangiranja svog sajta na Google pretraživaču. Zbog toga sada većina platformi, na primer WordPress, po fabričkim podešavanjima na svaki link u komentaru stavi nofollow atribut.
To znači da ćete od jednog komentara imati minimalne ili nikakve “SEO” rezultate. Ukoliko počnete da komentarišete na čijem god sajtu stignete, a sve u nadi da ćete tako poboljšati svoju poziciju na Google pretraživaču, blog komentarisanje vam se može obiti o glavu i izazvati kontra efekat onom željenom.
Zašto je blog komentarisanje dobroIako nema prevelikog značaja za SEO, ukoliko vodite sopstveni blog, smisleni komentari na drugim blogovima mogu vam pomoći da dođete do više čitalaca. Pre svega, kada negde ostavite komentar i u potpisu komentara ostavite link ka vašem sajtu, vlasnik sajta na kome ste komentar ostavili će se donekle osećati dužan da vam komentar uzvrati, pogotovo ukoliko ste se potrudili napisati smisleni odgovor na članak.
Takođe, drugi čitaoci bloga na kome ste komentar ostavili će ga zapaziti, i ako im se vaš komentar dopadne pogledaće i vaš sajt.
Iz mog ugla sasvim je ok postaviti link ka svom blogu u potpisu komentara, ali to ne bih radio za firme kojima “radim SEO”. Na primer, sasvim mi je logično da ostavim link u potpisu komentara ka svom blogu, ali nije mi logično da u potpisu komentara ostavim link ka sajtu firme sa kojoj radim. Ovo drugo jednostavno deluje kao spam, bar u mojim očima, i prekomerno korišćenje ove taktike za gradnju linkova na kraju će biti kontraproduktivno.
Summa summarumDa sumiram ovako: Komentari na tuđim blogovima sa linkom ka vašem sajtu u potpisu sasvim su ok ako u komentaru imate šta da kažete i ako svojim komentarom doprinosite raspravi. Svakako se nemojte fokusirati na ovu taktiku kao nešto što će vašem sajtu doneti značajan napredak u pozicijama na Google pretraživaču, jer neće, ali može dovesti nove čitaoce na vaš blog.
Lep pozdrav,
Igor

Post "Blog komentarisanje u svrhu SEO" je objavio igort za sajt Baguje.COM, dana 31. 07. 2014.
Kategorije: SEO | Tagovi: blog komentari, komentari

Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.