BlackBerry: Gubitak od 84 miliona $

Izvor: B92, 28.Jun.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BlackBerry: Gubitak od 84 miliona $

Uprkos povećanoj prodaji i povećanju prihoda kompanija BlackBerry je u prvom kvartalu ove godine zabeležila značajan gubitak i u drugi kvartal ulazi sa takođe lošim prognozama.

BlackBerry je prijavio gubitak od oko 84 miliona evra ili oko 15 centi centi po akciji do 1. juna, što je oborilo vrednost akcija za skoro petinu.

Kompanija je isporučila 6,8 miliona svojih pametnih telefona, što je povećanje od skoro 13% u odnosu na prošlu godinu i povećala prihod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 15% na 3,1 milijardu dolara ali je to bilo nedovoljno da se zadrži nivo profita koji je kompanija zabeležila u prethodnom kvartalu.

BlackBerry nije predstavio podatke o proedaji telefona BaalckBerry 10, koji je lansiran u nameri da poboljša prodaju proizvoda ove kompanije i zauzme veći deo tržišta pametnih telefona, na kome vlada izuzetna konkurencija.

Podaci koje je kompanija objavila prošlog petka su bolji nego gubitak od prošle godine (518 miliona dolara) ali su još uvek manji od procenjene zarade (3,36 milijardi dolara).

Predsednik i izvršni direktor kompanije BlackBerry Torsten Hajns je rekao da su se za vreme prvog kvartala fokusirali na globalnoj promociji novog smartfona BlackBerry 10.

"Još uvek smo u ranoj fazi promocije našeg novog proizvoda, ali su se BlackBerry 10 i BlackBerry Enterprise Service pokazali kao vrlo siguurni za korisnike, kao fleksibilno dinamičko i mobilno rešenje. Naredna tri kvartala

povećaćemo investicije u nove proizvode i servise i pokušati da pokažemo da je BlackBerry potvrdio svoj imidž vodećeg i inovativnog lidera u obezbeđivanju sledeće generacije platformi za mobilne platforme, kako za inidividulane tako i korporativne korisnike", rekao je on.

U saopštenju kompanije takođe se navodi da će BlackBerry nastaviti da unapređuje svoju efikasnot i smanji troškove i da očekuje da će na osnovu analiza svih relevantnih faktora zabeležiti operativni gubitak i u drugom kvartalu.

Test uređaja BlackBerry Z10 pročitajte OVDE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.