Bing koristi Wolfram Alpha

Izvor: B92, 13.Nov.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bing koristi Wolfram Alpha

Microsoft je upravo uveo nekoliko poboljšanja u svoju pretraživačku mašinu Bing, uključujući neka koja se oslanjaju na izračunljive informacije koje mu daje Wolfram Alpha.

Izvor: Mikro




Wolfram Alpha je tehnološka platforma koja aplikacijama nudi „znanje koje se može izračunati". Kroz njeno povezivanje s Bingom korisnici će moći da tragaju za nekim komplikovanim informacijama, a pretraživačka mašina će moći da im izračuna odgovore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U saopštenju koje su objavili programski i proizvodni direktori u Microsoftu, Trejsi Jao i Pedro Silva, nalazi se potvrda da Bing omogućava pristup naprednim algoritmima i stručno pripremljenim podacima kojima raspolaže Wolfram Alpha, kao i nekoliko primera.

U polje za pretraživanje korisnici mogu da unesu, na primer, komplikovanu (ili prostu, svejedno) matematičku funkciju i zatraže da im Bing prikaže njen grafik i izračuna gde su joj nule. Manje matematički nastrojenoj publici Bing će moći da odgovori i na pitanje kao što je „ko ima više vitamina, kivi ili pomorandža?". Naime, kad se traži informacija o nekoj namirnici Bing će pokazati tabelu s njenim nutricionističkim podacima, sličnu etiketi koja se nalazi na ambalaži većine proizvoda za ishranu, koja sumarno pokazuje traženu informaciju.

Bing će zahvaljujući potpisanom ugovoru koristiti Wolfram Alpha i kao alatku za izračunavanje indeksa telesne mase (body-mass-index, BMI). Ukoliko korisnik u polje pretraživača upiše „BMI" pojaviće se polja u koja treba da unese visinu i težinu a kad pritisne taster „Calculate" dobiće kompletnu analizu.

U video intervjuu čija je veza na dnu saopštenja, Stiven Volfram, naučnik koji je razvio Wolfram Alpha, objasnio je odnos s Bingom. „Ono što mi sada vidimo u vezi s Microsoftom i Bingom je prvi korak ka uzimanju izračunljivog znanja i njegovom korišćenju u jednoj aplikaciji koja je u ovom slučaju pretraživačka mašina." Naravno, ko traži informacije koje se mogu izračunati može da poseti i stranu na kojoj se nalazi Wolfram|Alpha.

Microsoft je pored rezultata koje mu priprema Wolfram Alpha razvio i dodatna poboljšanja, koja su relativno inkrementalna. Na primer, Bing će ponuditi dodatne informacije o gradovima koje ljudi traže kad hoće da rezervišu putovanje.

Tu su još i unapređeni prethodni prikazi rezultujućih veb strana, poboljšano prikazivanje vremenskih prognoza i ograničena integrisanost s Facebookom. Svi ovi noviteti su samo poslednje dopune u nizu unapređenja u koja spadaju ranije uvedeno vizuelno pretraživanje, integrisanje s Facebookom i Twitterom, poboljšanja uneta u Bing Maps i preimenovanje MSN videa u Bing Video.

Microsoft je napravio i posebnu veb stranu na kojoj detaljno objašnjava sva nova unapređenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.