Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljke znaju kada ih jedemo i to im se ne sviđa

Da biljke posjeduju rudimentarnu inteligenciju nije pretjerana novost, ali istraživanje Univerziteta u Misuriju pokazalo je da biljke mogu da osjete kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto.

Istraživanje je sprovedeno na vrsti arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokolija i kelja. Ta biljka je vrlo popularna među naučnicima zato što joj je čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i naučnici veoma dobro znaju kako čitava >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << biljka funkcioniše.

Naučnici su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusjenice jedu listove biljke i postavili su hipotezu da biljke mogu da na neki način čuju i osjete vibracije. Rezultati su ih iznenadili.

Primjećeno je da biljke proizvode blago toksična ulja gorušice i zatim ih transportuju kroz lišće u nadi da će tako otjerati grabljivice. Takođe je zaključeno i da biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osjete ili čuju gusjeničine vibracije.

Za povećanje proizvodnje toksina bilo je dovoljno da naučnici samo puste snimak gusjenice kako jede lišće.

(B92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.