BenQ MX528 – kompaktni projektor odličnih performansi

Izvor: ItRešenja.com, 21.Dec.2016, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BenQ MX528 – kompaktni projektor odličnih performansi

Poslovni projektori dizajnirani za mala i srednja radna okruženja uživaju veliku popularnost već više od 20 godina i iz godine u godinu donose sve bolji kvalitet slike i sve viši nivo detaljnosti. Obično se koriste za projektovanje prezentacija različitog tipa, uključujući i one sa multimedijalnim zapisima, ali ako zatreba mogu da posluže i za projektovanje nekog filma, s tim da u tim situacijama ne treba očekivati revolucionarnu sliku. Veoma su popularni i u školama, na fakultetima i >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << generalno u edukativnom okruženju, ali i u svakom okruženju gde je potrebno klijentu lepo i jasno predstaviti svoju ponudu i projekte.

BenQ je kompanija koja ima ogroman udeo na ovom polju i ime je kome se mnogo veruje i od koga se očekuje da za pristojnu sumu novca ponudi sjajna i maksimalno funkcionalna rešenja. Pomenuti proizvođač nedavno je osvežio svoj portfolio sa par zanimljivih modela među kojima se nalazi i projektor oznake MX528 za koga BenQ tvrdi da je jedan od najboljih u svojoj klasi. O kakvom projektoru je reč?

MX528 je fizički gledano tipičan BenQ projektor – svedene linije, dobra izrada i kompaktnost ostavljaju utisak jednog lepo izbalansiranog proizvoda. Laka montaža se podrazumeva, a ako zatreba ovaj projektor se brzo i jednostavno može preneti sa jedne lokacije na drugu jer teži svega 1.9 kilograma. Njegovu osnovu čini DLP prezentacioni sistem koji u kombinaciji sa ostatkom hardvera čini da slika na platnu i zidu izgleda bogato, postojano i oštro. Maksimalna radna rezolucija kojom operiše MX528 je 1024×768 piksela, kontrast je setovan na 13000:1 (dinamički), dok je osvetljenje podešeno na 3300AL (ANSI LUMENA). Uglovi vidljivosti su odlični za jedan projektor ovog tipa, kao i dijagonala slike koju može da postigne (36″~300″), međutim ono što može malo da zasmeta je odnos stranica koji je 4:3. Istina, ovaj odnos stranica ima većina prezentacionih projektora, ali u skladu sa nekim novim trendovima došlo je vreme da i prezentacioni projektori pređu na 16:9 odnosn stranica – lepše je, tu nema šta, a i znatno preglednije.

Tehnološki gledano MX528 donosi standardan BenQ-ov paket, ali i par sjajnih inovacija koje u značajnoj meri mogu da poboljšaju korisničko iskustvo. Na prvom mestu tu je SmartEco tehnologija koja BenQ-ove DLP projektore diže na viši nivo i daje im dodatnu vrednost. Ova inovacija omogućava školama i kompanijama uštedu i do 70% energije, koju inače potroše lampe u projektoru, ali i niže troškove održavanja uz funkcije dinamične štednje energije – bez kompromisa u kvalitetu prezentacije. Način rada SmartEco tehnologije inteligentno smanjuje snagu napajanja lampe koristeći samo onoliko svetla koliko je potrebno kako bi omogućio prikaz najboljeg kontrasta i svetla. Druga važna inovacija koju donosi ovaj projektor je LampSave. Ova tehnologija osmišljena je da dinamično prilagodi snagu napajanja lampe analizirajući osvetljenje sadržaja koji se prikazuje, čime se životni vek lampe može produžiti i do 50%. Zahvaljujući ovoj tehnologiji učestalost zamene lampe smanjuje se do 50% čime se znatno smanjuju i troškovi. Tu su još i tehnološke inovacije za dobijanje kristalno čiste slike, kao i tehnologije koje utiču na dobijanje što prirodnijih boja.

Očekivano MX528 je na svim testovima kvaliteta slike/prezentacija pokazao da je vrstan kancelarijski projektor. Konkretno, ovaj projektor stvara najintezivnije i najrealistične boje u svojoj klasi, što implicira dobijanjem živahnih, oštrih i lepih prezentacija. Testovi su pokazali da je ovo jedan od retkih poslovnih projektora koji je najvernije uspeo da reprodukuje tonove ljudske kože, kao i da najrealističnije predstavi/projektuje grafičke i 3D objekte. Kvalitet slike je bez sumnje jedno od najjačih oružja MX528 projektora.

Iako je reč o poprilično kompaktnom projketoru koji na prvi pogled ostavlja utisak da će samo da radi posao, MX528 zapravo iznenađuje neverovatno visokim kvalitetom slike i gotovo besprekornom reprodukcijom boja. Tehnološki je svakako za klasu ispred konkurentskih rešenja, što se isto može reći i za OSD koji ga prati, a koji je bogat sjajnim opcijama i grafički je veoma lepo odrađen. Velika prednost ovog modela je i što nije zahtevan po pitanju održavanja, kao i to da ga na tržištu prati više nego korektna cena koja će mu bez mnogo problema omogućiti da dopre do što većeg broja kancelarija i edukativnih ustanova.

Cena (sa PDV-om): 60.099,00 dinara

Kontakt: List

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.