Bekap za sva vremena?

Izvor: ZaštitaPodataka.com, 18.Mar.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bekap za sva vremena?

Sa razvojem tehnologije gubitak podataka se, nažalost, povećava. Ono što korisnici računara moraju da nauče je da je neophodno redovno praviti bekap kako ne bi došli u situaciju da izgube važne podatke. Bekap se može praviti na hard diskovima (eksternim ili internim), USB flešu, CD ili DVD disku ili online (cloud backup).

Nažalost, veliki broj korisnika i dalje ne pravi redovan bekap, a dosta njih nema nikakvu kopiju svojih podataka. Koliko god se proizvođači hard diskova >> Pročitaj celu vest na sajtu ZaštitaPodataka.com << hvalili “odličnim performansama” svojih proizvoda (otpornost na udarce je jedna od najvećih zabluda), činjenica je da je tehnologija izrade svake godine sve lošija. Cilj je masovna proizvodnja koja ne ostavlja mnogo prostora kvalitetu.

Češka kompanija “Northern Star” nedavno je na tržište pustila proizvod koji bi mogao da bude jedno od rešenja za bekap podataka – Data Tresor Disc (DTD). Reč je o DVD+R mediju standardnog kapaciteta od 4.7 GB, ali s deklarisanim minimalnim vekom trajanja (čitljivost snimljenih podataka) od čak 160 godina. Tih 160 godina predstavlja zvaničnu garanciju proizvođača, a razna testiranja pokazuju i mnogo više. Ruska nacionalna biblioteka sprovela je merenja prema standardu ISO/IEC 10995:2011 i procenila da je trajnost podataka snimljenih na ovaj medij neverovatnih 1.150 godina!

Više o DTD mediju za skladištenje podataka možete pročitati na blogu Data Solutions Laboratorije za spašavanje podataka.

Hvala vam što čitate naš blog! Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa najnovijim vestima iz sveta zaštite podataka.

Nastavak na ZaštitaPodataka.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ZaštitaPodataka.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ZaštitaPodataka.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.