Bečki naučnici proširuju granice virtuelnog sveta

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečki naučnici proširuju granice virtuelnog sveta

Kada se pomoću 3D naočara krećemo kroz virtuelnu stvarnost okruženje je obično veštački stvoreno i prethodno sačuvano na kompjuteru. Međutim grupa naučnika koja se bavi izučavanjem virtuelne stvarnosti na Tehničkom univerzitetu u Beču razvila je novu metod.

Reč je o snimanju okruženja uživo, dok se istovremeno u realnom vremenu stvara trodimenzionalni svet kroz koji druga osoba može slobodno da se kreće.

Virtuelna stvarnost će ovom metodom dobiti sasvim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove mogućnosti primene, pa i ne čudi što je nova metoda osvojila nagradu na najznačajnijoj konferenciji virtuelne stvarnosti u Meksiku koja je održana u septembru ove godine.

Virtuelna stvarnost po novom konceptu predstavlja timski rad, pošto zahteva najmanje dve osobe. Jedna osoba se šeta sa 3D kamerom kroz prostorije. Na osnovu snimaka se odmah stvara trodimenzionalni oblak tačaka i preračunava se 3D karta prostorija. Druga osoba koja se nalazi na nekom sasvim drugom mestu istovremeno može da pogleda iste prostorije. Od trodimenzionalnog oblaka tačaka koji se šalje putem interneta uživo stvara se trodimenzionalni rešetkasti model u koji je moguće ući uz pomoć virtuelne stvarnosti.

Ova tehnologija bi mogla da se iskoristi i kao podrška spasilačkim jedinicama u slučaju prirodnih nepogoda. Umesto čoveka robot bi mogao da snimi okruženje i istraži područje spasilačke akcije. Jedinice bi mogle da pregledaju virtuelnu sliku mesta bez izlaganja ljudskih života opasnosti. Još jedna mogućnost korišćenja nove tehnologije bi mogla da bude i obuka spasilačkih jedinica. Vatrogasci bi sa 3D naočarima mogli da se obučavaju u realnim situacijama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bečki naučnici proširuju granice virtuelnog svijeta

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Dec.2016

Kada se pomoću 3D naočara krećemo kroz virtuelnu stvarnost okruženje je obično veštački stvoreno i prethodno sačuvano na kompjuteru. Međutim grupa naučnika koja se bavi izučavanjem virtuelne stvarnosti na Tehničkom univerzitetu u Beču razvila je novu metod...Riječ je o snimanju okruženja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.