Baterije telefona će trajati duže, evo šta omogućava novo otkriće

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 12:06

Baterije telefona će trajati duže, evo šta omogućava novo otkriće

Kako vam zvuči 44% bolja autonomija baterije na telefonima – nova tehnologija mogla bi da omogući upravo to.

Inženjeri sa Rajs univerziteta pronašli su način da poboljšaju litijum-jonske baterije i učine ih još efikasnijim. Ovaj podvig postignut je specijalnim procesom kojim se ublažava gubitak litijuma, ali i poboljšava autonomija baterije. Proces se oslanja na oblaganje silicijumskih anoda stabilnijim česticama litijuma.

Do otkrića se došlo kada je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od inženjera na Rajs univerzitetu naprskao sloj mešavine čestica na anodu, a daljim ispitivanjima shvatio da taj proces poboljšava autonomiju baterije od 22 do čak 44%. Dodatno, više slojeva ove mešavine je rezultovalo većom efikasnošću baterije, prenosi smartlife.

Ovo otkriće je veoma značajno, i moglo bi da u potpunosti promeni način na koji koristimo uređaje koji se napajaju baterijama. Ovo znači da bi telefone, pametne satove i mnoge druge uređaje koji se oslanjaju na litijum-jonske baterije mogli da koristimo duže, odnosno da odložimo potrebu za punjenjem.

Nažalost, oblaganje anode posebnom mešavinom sa sobom nosi i neke negativne efekte po samu bateriju. Inženjeri su primetili da ovaj proces smanjio broj ciklusa, odnosno broj punjenja koje baterija može da izdrži pre nego što njen kapacitet padne ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Međutim, čak i ako inženjeri ne pronađu način da zaobiđu ovaj problem, na horizontu se nazire niz drugih rešenja koja obećavaju slične rezultate. Jedno od njih je zamena grafita unutar baterije silicijumom, što bi omogućilo veću gustinu energije. Kako silicijum ima svojstvo da „upakuje“ više litijum jona, već postoje određeni napori u industriji da ovo postane standardna praksa u proizvodnji litijum-jonskih baterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.