Autonomni dron pobedio u trci dva ljudska pilota

Izvor: B92, 26.Jul.2021, 13:23

Autonomni dron pobedio u trci dva ljudska pilota

Istraživači sa Univerziteta u Cirihu stvorili su algoritam koji je omogućio bespilotnoj letelici da, uz pomoć veštačke inteligencije, pobedi dva ljudska pilota na eksperimentalnoj trkačkoj stazi.

Do nedavno, ne bi vam palo na pamet da autonomni dron u trci može da pobedi ljudskog pilota. Sada, uz pomoć novog algoritma, već se razmišlja o novim praktičnim primenama ovog saznanja.

Ranije su istraživači pravili pojednostavljene modele putanja kvadrokoptera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi uspeli da isračunaju optimalnu putanju. Međutim, ovog puta su uzeli u obzir ograničenja drona.

"Ključna ideja je da naš algoritam samo govori dronu da prolazi kroz sve tačke na putanji, ali ne i kako i kada bi to trebalo učiniti", rekao je doktorand i autor Philipp Foehn.

Kako bi poređenje prošlo pošteno, istraživači su pustili ljudske pilote da treniraju na stazi i postavili spoljne kamere da u realnom vremenu algoritmu pošalju tačan položaj bespilotne letelice. Pošto su i ljudi i veštačka inteligencija bili obučeni, algoritam je pobeđivao ljude u svakom krugu.

Pretpostavka je da bi istraživanje moglo da dovede do bržih dronova u praktičnoj primeni u realnom svetu. Očekuje se da taj dron može da ima ogromne primene u isporuci paketa, inspekciji, pretraživanju i spasavanju i drugim oblastima.

Sledeći korak je učiniti sistem manje računski zahtevnim i omogućiti mu rad na samom dronu, umesto uz pomoć spoljnih kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Autonomni dron pobijedio u trci dva ljudska pilota

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2021, 07:47

Istraživači sa Univerziteta u Cirihu stvorili su algoritam koji je omogućio bespilotnoj letjelici da, uz pomoć vještačke inteligencije, pobijedi dva ljudska pilota na eksperimentalnoj trkačkoj stazi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.