Izvor: Kako da?, 02.Apr.2009, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automatsko prevodjenje teksta

Bili ste u situaciji da morate brzo da prevedete neki tekst, bez obzira sa kog i na koji jezik, ali niste pronašli brzu mogućnost. Veb pretraživač i velika Internet kompanija Google od nedavno nudi takvu mogućnost za naš jezik. Oni nude mogučnost prevoda bilo teksta bilo kompletne veb stranice sa bilo kog na bilo koji jezik. Morate biti svesni da je postupak kompletno automatizovan te stoga postoji mogućnost da prevod neće biti tačan. Postupak je više nego jednostavan, i sve što trebate da uradite je da odete na naslovnu stranicu pretraživača Google i kliknete na vezu "Language Tools" ili direktno unesete ovu adresu u vaš veb čitač: http://www.google.com/language_tools?hl=sr. Nakon toga će vam se otvoriti stranica za prevod teksta sa nekoliko opcija. Prva opcija nema veze sa prevodjenjem i nudi pretraživanje Interneta na drugim ponuđenim jezicima. Sledeća opcija je verovatno vama najpotrebnija i tiče se samog prevoda teksta. Dovoljno je samo da unesete tekst koji želite da prevedete, i na kraju odaberete sa kog na koji jezik želite da vam se izvrši prevod. Kliknete na "Translate" ili "Prevedi" u zavisnosti od jezika koji vam je osnovni za Google, i sačekajte nekoliko trenutaka da se prevod izvrši. Jednostavno ... zar ne ?

Sledeća opcija je prevod celokupnog veb sajta, i postupak je sličan kao prethodni. Ovoga puta umesto teksta unosite adresu veb sajta koji želite prevesti i opet birate jezike, prvi izbor je sa kog jezika prevodite, a drugi izbor na koji. Nakon odabira, opet potvrdite sa dugmetom "Prevedi". Nakon nekoliko trenutaka, učitaće vam se preveden sajt. Takođe jednostavno.

Evo da vidimo neke jednostavne primere. Sasvim sam siguran da ćete primetiti greške na čijem ispravljanju se radi svakodnevno.

Srpski jezik:
Srbija se na severu graniči sa Mađarskom, na istoku sa Rumunijom i Bugarskom, na jugu sa Republikom Makedonijom i Albanijom, a na zapadu sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Engleski jezik:
Serbia is in the north of the border with Hungary, in the east with Romania and Bulgaria, to the south with the Republic of Macedonia and Albania, and in the west of Montenegro, Croatia and Bosnia and Herzegovina.

Kao što možete primetiti, dodao sam kutijicu sa desne strane za prevod ovog sajta na neki drugi jezik. To je samo primer šta sve možete uraditi uz pomoć opcije koju nam je ponudio Google.

Nastavak na Kako da?...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kako da?. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kako da?. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.