Izvor: Nezavisne Novine, 23.Dec.2016, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacija koja poboljšava vid

Obično kompjutere i pametne telefone okrivljuju za slabljenje vida. Zapravo, realno, ako dnevno gledate više od osam sati u monitor kompjutera ili displej telefona neminovno je da će vam se vid pogoršati. Uprkos tome što pametni telefoni imaju određene prednosti, očni ljekari ih krive za slabljenje vida.

Još ako imate više od 40 godina, onda je veoma moguće da su vam potrebne naočare za čitanje. Ako ne želite da ih nosite, možete da probate da držite novine ili knjigu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << što dalje od očiju. Ipak, to može biti krajnje neprijatno ako se nalazite u većem društvu. Ili, možete da nabavite aplikaciju koja će vam bukvalno trenirati mozak kako biste izoštrili vid na blizinu, što ima prilično uspjeha kod korisnika.

Naime, aplikacija "GlassesOff" (u prevodu - bez naočara) zahtijeva disciplinu - 15 minuta vježbi dnevno, tri puta nedjeljno, dva ili tri mjeseca u kontinuitetu. Šai Novik, jedan od osnivača kompanije koja je razvila ovu aplikaciju, i sam kaže da to nije lako.

"Riječ je o veoma zahtjevnim vizuelnim vježbama, koje mogu i da vas umore. Naime, poslije 15 minuta morate da se odmorite 15 minuta. To je veoma, veoma teško. Ali ako budete uporni, možete da se oslobodite potrebe da nosite naočare za čitanje. A za veći dio populacije, to je nešto od velike važnosti", kaže Šai Novik, jedan od osnivača kompanije "GlassesOff".

Ova aplikacija iz dana u dan ima sve više korisnika. Jedna od njih je i Džudit Švorc, koja kaže da se vježbe definitivno isplate.

"Nisam mogla da prihvatim život s naočarima, jednostavno nisam mogla. To me nerviralo. Jedva sam čekala da ih se oslobodim. Ova aplikacija je promijenila moj život. Sjedim u kafiću s prijateljima, od kojih je većina deset godina mlađa od mene, i svi oni koriste naočare za čitanje, a ja sam jedina bez njih. Čitam jelovnike, šaljem poruke, čitam novine slobodno, bez bilo kakve pomoći", kaže Džudit, dodajući da je prezadovoljna rezultatima vježbanja s ovom aplikacijom.

Aplikacija koristi slike koje stimulišu dijelove mozga koji procesuiraju ono što vidimo. Tokom treninga mozak počne da procesuira vizuelne informacije znatno brže i efikasnije, što nadoknađuje prirodno slabljenje vida usljed starenja. Juri Polat, takođe jedan od osnivača kompanije "GlassesOff", ističe da zapravo ljudi gledaju mozgom, a ne očima.

"Mi radimo na povezanosti neurona. Podižemo njihovu efikasnost tako da sve drugo postaje efikasnije i brže. Tako mozak može da vidi više slika u isto vrijeme i onda više i procesuirate, u istom vremenskom intervalu. Dakle, mozak postaje daleko efikasniji", kaže Polat.

Aplikaciju "GlassesOff" već je preuzelo milion ljudi, a ta kompanija planira da poboljša program kako bi mogli da ga koriste školska djeca, sportisti i vojnici.

(voiceofamerica)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.