Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2016, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacija koja može prepoznati kad ste pijani

Kucanje polučitljivih tweetova dok pijani teturate u potrazi za svojim taksijem standarni je završatak noći u gradu 2016. godine, piše IFLScience.

Ali ti bi se pijani tweetovi mogli koristiti i za nešto korisno, zahvaljujući algoritmu sposobnim za učenje.

Grupa kompjuterskih naučnika sa Univerzitetu u Rohesteru razvila je algoritam sposoban za učenje kojeg su zatim istrenirali da prepozna alkoholizovane tweetove.

Tim je analizirao preko 11.000 tweetova >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << poslanih u Njujorku i okrugu Monroe između avgusta 2013. i avgusta 2014. Iz te su selekcije filtrirane sve poruke koje sadrže riječi povezane s alkoholom, poput ‘pijan’, tekila’, pivo’, ‘cuga’, ili ‘oblio se’. Pridodajući različite vrijednosti i težinu svakoj ključnoj riječi, računar može vidjeti da li se uopšte pominje konzumacija alkohola.

Koristeći ove ‘pijane’ podatke i dalju analizu riječi u tweetovima, program može razlučiti da li je poruka o tome da je sam korisnik Twittera pijan, kao i pije li korisnik upravo tokom slanja poruke. Kako su tweetovi geotagovani, računar je u stanju pronaći i lokaciju na kojoj je korisnik pio.

“Možemo analizirati uzorke ljudske pokretljivosti; možemo proučavati odnose između demografija, strukturu određenog dijela grada i zdravstvene uslove u različitim kvartovima, te na taj način lakše razumjeti brojne aspekte urbanog života i okoliša”, napisali su naučnici.

 “Istraživanja u tim područjima kao i potrošnja alkohola uglavnom se baziraju na raznim popisima stanovništva, a to je skup i dugotrajni proces koji stoga ne može omogućiti analizu u stvarnom vremenu. Naši rezultati pokazuju kako tweetovi mogu osigurati kvalitetne i detaljne podatke o aktivnostima u gradu”.

Naučnici se nadaju kako bi se ovaj algoritam mogao koristiti kao alat za procjenu potrošnje alkohola za javne službe, kao i da bi mogao poslužiti kao model za buduće zdravstvene procjene i popise.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.