Amazon želi da uvede autorizaciju selfijima

Izvor: ItRešenja.com, 21.Mar.2016, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amazon želi da uvede autorizaciju selfijima

U današnje vreme sve se više oslanjamo na kupovinu putem Interneta. Takvu kupovinu je vrlo lagano obaviti i iz kućne fotelje te je stoga i manje stresna za korisnika, jer nema traženja slobodnog parking mesta, čekanja u dugačkim redovima na kasi i sl.

Ali, pored ovih pogodnosti kupovina preko Interneta ima i nekoliko mana. Npr. svaki korisnički nalog koji služi za online kupovinu treba zaštiti određenom lozinkom, a isto važi i za sisteme online plaćanja putem PayPal-a npr. >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << Kako je poznato da veliki broj korisnika višekratno koristi iste lozinke samo po sebi se nameće i pitanje bezbednosti takve kupovine.

Naime, krađom jedne lozinke vrlo lako vam se može zakomplikovati život ako ste ukradenu lozinku koristili i za gore spomenuti PayPal. Stoga je Amazon došao na ideju da sve lozinke zameni autorizacionim selfijem te je po tom pitanju podneo i patentni zahtev.

Ako zahtev bude odobren, kupovina putem Amazon-a postaće još jednostavnija nego što je sada. Za autorizaciju plaćanja biće dovoljno samo pogledati u kameru mobilnog uređaja ili nekog kućnog ili prenosnog računara.

Pre nego što počnete negodovati kako je to dosta nebezbedan način plaćanja, jer se još ranije pokazalo kako se takvi sistemi mogu lako zavarati s običnom fotografijom znajte da je Amazon mislio i na to. Naime, za dodatnu proveru korisnika, Amazon-ov sistem će komunicirati s korisnikom tokom procesa plaćanja na način da će mu postaviti dodatne zadatke kako bi proverio je li pred njim živa osoba ili fotografija.

Prema opisu patenta sistem će od korisnika zatražiti dodatnu radnju poput – treptanja očima ili osmieha i sl.

Izvor: IT Vesti

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.