Advokati: Nećemo da se spuštamo na ministrov nivo

Izvor: Blic, 25.Sep.2014, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati: Nećemo da se spuštamo na ministrov nivo

Advokatska komora Srbije (AKS) neće ultimatum ministra pravde Nikolu Selakovića udostojiti odgovorom, jer ne želimo da se spuštamo na taj nivo komunikacije, izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i naglasio da je ministar zahtevao da se odustane od Uputstva za postupanje advokata tokom protesta upozorenja.

"Ministar pravde tvrdi da će, ukoliko to ne učinimo, pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti. Ja još nisam čuo da neko uputstvo može da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predmet ocene ustavnosti. Ovaj potez Selakovića govori o njegovoj nekompetenciji", rekao

je Đorđević za Danas.

Đorđević je istakao i da se Selaković, u obrazloženju svog dopisa, poziva na Zakon o štrajku, govoreći da advokati nemaju prava da nekome ko to želi zabrani povratak na posao.

"Ta izjava nam je stavila do znanja da imamo posla sa čovekom koji ne zna šta je to advokatura, niti ga to zanima. Verovatno Selaković misli da smo mi zaposleni kod njega u ministarstvu ili možda misli da smo zaposleni u rudniku ili na železničkoj stanici, da advokati imaju status radnika", ocenio je Đorđević.

Zakon o štrajku se odnosi upravo na ljude koji imaju zasnovan radni odnos u nekoj firmi ili nekom državnom organu, a to sa nama nije slučaj, istakao je on i dodao da advokati, tehnički, ne štrajkuju.

Ova obustava rada predstavlja vaninstitucionalni način saopštavanja osećanja pripadnika jedne profesije. Znači da se na nas ne može odnositi Zakon o štrajku.

Neka to bude besplatan pravni savet za ministra pravde, zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Selaković ima moje puno poverenje

Izvor: Akter, 25.Sep.2014

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ministar pravde Nikola Selaković ima njegovo "puno poverenje", i da advokati treba da plaćaju veći porez.."Ja mislim da nisu plaćali dovoljno. Imam puno poverenje u ministra pravde (Nikolu) Selakovića, i uveren sam da će on te probleme umeti...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.