AMD predstavio šestojezgarni procesor Opteron

Izvor: B92, 01.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMD predstavio šestojezgarni procesor Opteron

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) u ponedeljak je predstavila štedljivu varijantu šestojezgarnog serverskog čipa Opteron, koji je poznat i pod radnim imenom Istanbul.

Izvor: Mikro




Opteron 2419 EE ima maksimalnu potrošnju od svega 40 W, što je gotovo identično postojećoj seriji četvorojezgarnih Opterona, poznatijih pod radnim imenom Shanghai. Novi procesor ima i do 30 % bolje performanse od četvorojezgarne "braće”, dok je potrošnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praktično ista.

Unapređenje performansi i manja potrošnja mogu uticati na smanjenje troškova održavanja velikih baza podataka. Novi procesor radi na frekvenciji od 2 GHz, ima 512 kB keš memorije drugog nivoa po jezgru i 6 MB deljive keš memorije trećeg nivoa.

Novi Opteron namenski je dizajniran za upotrebu u serverima gde je ušteda u potrošnji električne energije bitnija od sirovih performansi. Slično drugim Opteronima, i novi model je obogaćen tehnologijom za uštedu energije AMD-P, koja po potrebi smanjuje brzinu jezgara kako bi smanjila potrošnju. Čip takođe podržava i tehnologiju AMD-V koja poboljšava iskorišćenost resursa virtualnih sistema.

Isporuka Opterona 2419 EE počela je u ponedeljak po ceni od 989 dolara. Pored ovog modela, AMD ima u ponudi i šestojezgarne procesore maksimalne potrošnje od 55 W i 75 W.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.