AKG N20

Izvor: Hi-Files.com, 10.Mar.2016, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKG N20

Kao jedan od najuglednijih proizvođača slušalica, austrijski AKG prisutan je u svim klasama i cenovnim razredima. Ovom prilikom na našem testu našle su se bubice N20, koje pripadaju gornjem delu ponude in-ear slušalica.

Zapravo, ukoliko se izuzmu referentne i ludo skupe in-ear slušalice K3003, koje na zapadnoevropskom tržištu koštaju oko 1.000 evra, N20 se nalaze na samom vrhu regularne ponude bubica poznate fabrike. U skladu s tim, pakovanje je prilično bogato i obuhvata tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << para silikonskih nastavaka različitih dimenzija, adapter za priključak u avionu, kutijicu od tvrdog materijala i alatku za čišćenje slušalica. Poput drugih modela serije N, testirane bubice u pogledu izrade odišu kvalitetom i luksuzom. Rezonatori su izrađeni iz jednog komada livenog aluminijuma, sa ugraviranim natpisom “Nseries”, a silikonski kabl dužine 1,2 metra obavijen je platnenim omotačem u donjem delu. Aluminijumsko kućište nalazi se i na 3,5-milimetarskom priključku, koji deluje veoma robustno i ima pozlaćeni konektor. Daljinska komanda na kablu je priča za sebe: kad smo ga prvi put isprobali, pomislili smo da nešto nije u redu jer se ceo sklop može pritisnuti na oba kraja, uz karakteristično kliktanje. Naravno, daljinac je zapravo izveden poput svojevrsne klackalice, pa se pritiskom na kućište, na gornjoj ili donjoj strani, zadaje željena komanda. Pored toga, na daljincu je prisutan još jedan, centralni taster, uobičajene forme, kao i integrisani mikrofon za telefonske pozive. Na zadnjoj strani upravljača nalazi se prekidač kojim se odabira rad u Android ili Apple modalitetu, a proizvođač u promotivnom materijalu navodi da N20 podržavaju i kontrolu Windows telefona. Ipak, mi nismo imali prilike da isprobamo N20 s Windows telefonom, pa ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Ukupna prezentacija je fokusirana, s dobrom dinamikom i veličinom scene.

Karakteristike i zvuk

U pogledu tehničkih karakteristika, AKG navodi da N20 pružaju frekvencijski opseg od 12 herca do 24 kiloherca, uz nominalnu impedansu od 24 oma i osetljivost od 115 decibela, te da najveća dozvoljena snaga iznosi 10 milivati po kanalu. Nažalost, detaljnije informacije o unutrašnjoj konstrukciji rezonatora ili dimenzijama i tipu zvučničke jedinice nisu dostupne, a proizvođač navodi još samo da su kućišta izvedena u poluzatvorenoj konstrukciji, s malim bas-refleks otvorima na zadnjoj strani.

Tokom testiranja, kao plejer i pojačalo najviše smo koristili moćni FiiO X7 kako bismo spoznali krajnje granice ovih slušalica. Karakterom reprodukcije N20 su nas uverile da bespogovorno pripadaju “AKG školi zvuka”, što se najbolje čuje u niskotonskom delu spektra. Bas-note su meke i plemenite, spuštaju se prilično duboko, ali nikad ne izbijaju u prvi plan, pa se može reći da N20 ne bi bile najbolji izbor ukoliko volite snažne i dominantne basove. Srednjotonski opseg ima prijatan kolorit, a tonovi su direktni i nešto suvlji, što nam je veoma prijalo tokom dužih slušnih sesija. Najviši deo spektra nastavlja se u direktnom i otvorenom, donekle isturenom maniru, s velikom količinom finih detalja. Ukupna prezentacija je fokusirana, s dobrom dinamikom i veličinom scene, a muzička slika deluje sveobuhvatno i veoma je prijatna za duže slušanje. Ovome doprinosi odlična ergonomija slušalica, pa je komfor tokom upotrebe na zavidnom nivou.

AKG N20 su se odlično pokazale i tokom telefoniranja – daljinska kontrola reaguje besprekorno, a mikrofon daje veoma čist i jasan zvuk. Isto važi za upotrebu upravljača tokom slušanja muzike, kad su uređaji bez teškoća i zastoja izvršavali zadate komande. Ukupno, N20 se predstavljaju kao kvalitetno izrađene i veoma udobne bubice, koje pružaju detaljan, suptilan i opuštajući zvuk u celom opsegu, pa ih možemo preporučiti kao odličan izbor za svakodnevnu upotrebu.

PLUS

Kvalitetna i robusna izrada.

Visok stepen udobnosti.

Prijatan i celovit zvuk.

MINUS

Neznatno povučen bas.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.