11. rođendan nacionalnog internet domena .RS

Izvor: B92, 13.Mar.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

11. rođendan nacionalnog internet domena .RS

Internet, odnosno world wide web, ovog 12. marta je proslavio 30. rođendan. I srpsko "parče" interneta može da se pohvali dvocifrenim brojem svećica na torti, jer je nacionalni domen .RS u martu navršio jedanaest godina.

Tačno u podne 10. marta 2008. godine počela je registracija .RS domena, a jedanaesti rođendan proslavilo je ukupno 104.193 registrovanih naziva domena, prema evidenciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), koji upravlja nacionalnim internet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domenima .RS i .СРБ.

Domen .RS nije dočekao rođendan nespreman, već je svoje korisnike počastio novim latiničkim karakterima koje je moguće upotrebiti pri registraciji naziva domena.

Kako podsećaju iz RNIDS-a, od 5. marta omogućena je slobodna registracija IDN (Internationalized Domain Name) naziva u okviru .RS domena. To znači da "ošišana latinica“ u nazivu domena više nije nužnost, već stvar izbora".

Naime, pri registraciji naziva domena moguće je upotrebiti ukupno 67 latiničkih slova koja se koriste u pismima čak 13 jezika koji se govore u Srbiji. Svi koji žele mogu da registruju naziv .RS domena koristeći slova ne samo srpskog, već i albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.