Zastrašivali svedoke da ne  optuže Tačija i Limaja

Izvor: Blic, 01.Dec.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastrašivali svedoke da ne optuže Tačija i Limaja

Euleks policija uhapsila je juče Azema Sulju, člana predsedništva Demokratske partije Kosova koju predvodi Hašim Tači, i Nazima Blacu, koji je nedavno priznao da je bio pripadnik grupe za likvidacije u ilegalnoj Obaveštajno-informativne agencije Kosova (ŠIK), koja je po nalogu Sulje ubijala saradnike MUP Srbije, svedoke Haškog suda i ljude bliske Ibrahimu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rugovi.



Kako saznaje „Blic", srpsko tužilaštvo za ratne zločine još je 5. septembra pokrenulo je istragu protiv Azema Sulje, koji je bio direktor ŠIK-a, a zatim i ministra odbrane i šef poslaničkog kluba Tačijeve stranke u Skupštini Kosova. U Srbiji se vodi i istraga protiv dva pripadnika ŠIK-a Buje Šukrija i Ramiza Ćerićija zbog zastrašivanja svedoka u postupku protiv Fatmira Limalja, komandanta OVK. U zahtevu za sprovođenje istrage se navodi da je Sulja naložio Nazimu Blacu i Fatmiru Heliliju da kontaktiraju Rizu Rehaja, koji je bio svedok ubistva svog oca Hetema za koji je optužio Limaja. Blaca je svedoku isplatio

150.000 evra pa je Rehaj pred Haškim tribunalom promenio iskaz.

Istraga se u Srbiji vodi i zbog sumnje da su po naređenju Sulje, jula 2007. u selu Ćurkovac, Fatmir Helili i Ferat Šalja postavili bombu ispod vozila svedoka Osmana Dauta. Od posledice eksplozije Daut i njegov sin su postali teški invalidi. Sulja se tereti i da je u svojoj kući u Kišnoj Reci, zajedno sa Ramizi Ćerićijem, davao instrukcije svedoku Barnu Keli šta da priča haškim istražiteljima. Oni su mu zapretili da ne spominje ubistva i mučenja u logoru Lapušnik za koje se tereti Limaj. Svedok je u strahu od osvete pristao na da ne svedoči bivšeg komandanta OVK iako je od njega dobijao naloge za mučenje i ubistva.

Sulju, Ćerićija i Šukrija srpsko tužilaštvo tereti i da su pretili ubistvom svedoku Sulejmanu Berbatoviću da ne svedoči protiv Limaja. Inače, njegov brat Ismail je ranije likvidiran.

Hapšenje Sulja i Blaca juče je potvrdila portparol Euleksa Kristina Herodos, precizirajući da je saslušanje počelo juče pred specijalnim istražnim sudijom Euleksa. Sudija je nakon saslušanja Blaci odredio kućni pritvor do 30 dana u njegovom selu Veliko Ribare u opštini Lipljan. Njegov advokat po službenoj dužnosti izjavio je da je tužilaštvo tražilo meru pritvora od 30 dana, ali je sudija Frančesko Flori prihvatio predlog odbrane o kućnom pritvoru.

Blaca je u video zapisu dostavljenom Euleks policiji 22. oktobra ove godine izjavio da je učestvovao u ubistvu najmanje jedne osobe, pokušajima ubistava i zastrašivanju u 17 odvojenih slučajeva. Izvori „Blica" navode da je po nalogu Euleks tužioca, čiji se identitet čuva, pred istražnog sudiju izveden i Sulja, za koga je predviđeno da iskaz daje dva dana. Očekuje se i privođenje Džaviza Haljitija, jer je Blaca i njega naveo kao naredbodavca.

Prekjuče u kasnim popodnevnim satima u Prištinu se hitno vratio šef Euleksa Iv de Kermabon i zadržao se više od sat vremena u razgovoru sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koga Blaca dovodi u direktnu vezu sa ubistvima i naručivanjem ubistava neistomišljenika i konkurenata iz Demokratskog saveza Kosova. Uprkos tvrdnjama zvaničnika Kosovske policijske službe da je situacija mirna i da incidenata nema, na ulicama Prištine i posebno u blizini objekata u kojima je smešteno osoblje Euleksa primetno je pojačano prisustvo policije. Patrole Kfora takođe često obilaze srpske sredine zbog sumnji da bi ŠIK mogao da organizuje odmazdu.

Priznanje Blace

U video zapisu Nazim Blaca navodi da je ubistvo izvršio po nalogu Azema Sulje i bivšeg šefa ŠIK-a Džavita Haljitija. On je tvrdio da je ubio jednog svedoka u slučaju Fatmira Limaja pred Haškim tribunalom u selu Crnoljevo kod Glogovca.

Blaca tvrdi da je 2007. obavio razgovor sa istražiteljem Unmika, koji je vodio istragu o zločinima nekadašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.