Uhapšen “Veliki ujak”

Izvor: RTS, 01.Dec.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen “Veliki ujak”

Kućni pritvor za Nazima Blacu, koji je prethodnih dana tvrdio da je odgovoran za politička ubistva koja su, navodno, naručivali funkcioneri Demokratske partije Kosova premijera Hašima Tačija.

Okružni sud u Prištini odredio je kućni pritvor Nazimu Blaci, koji je direktno optužio jednog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova Azema Sulju za direktnu umešanost u 17 politički motivisanih ubistava, usmerenih uglavnom protiv zvaničnika rivalskog Demokratskog saveѕa Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Sudija Euleksa je odlučio da se Nazimu Blaci izrekne mera kućnog pritvora od 30 dana u njegovom selu Veliko Ribare u opštini Lipljan. Istragu o ovom slučaju vodiće međunarodni tužilac", rekao je njegov advokat po službebnoj dužnosti Hadži Milaku.

Advokat je dodao da je tužilaštvo tražilo meru pritvora od 30 dana, ali je sudija Frančesko Flori prihvatio predlog odbrane o kućnom pritvoru.

Blaca je prethodno naveo da je učestvovao u 17 ubistava, pokušaja ubistava i pretnji. U video zapisu je priznao da je ubio nekadašnjeg pripadnika Službe bezbednosti Ibuša Klokošija.

Kao nalogodavce je označio Azema Sulju, poslanika i visokog funkcionera Demokratske partije Kosova Džavita Halitija i drugi visoke funkcionere DPK.

Azem Sulja je potpredsednik Demokratske partije Kosova, na čijem se čelu nalazi Hašim Tači. Tokom sukoba 1998-99. godine bio je član glavnog štaba OVK.

Sulja važi za jednu od najuticajnijih osoba u kosovskoj politici. Uz Fatmira Ljimaja, Adema Jašarija, Sulejmana Selimija "Sultana", Samija Ljuštakua i Rama Buju bio je jedan od osnivača OVK, u kojoj su ga, zbog nemerljivog uticaja nazivali "Veliki ujak" i "Tefik".

Bivši pripadnik Šik Nazim Blaca, koji je uhapšen u ponedeljak, direktno je optužio Azema Sulju da mu je, osim pređašnjih naređenja da ubija političke rivale, ponudio oko pola miliona evra da ćuti o tim događajima.

Blaca je istražiteljima Euleksa predao svedočenje o ukupno 17 političkih ubistava na Kosovu, ali i o pokušaju ubistva bivšeg lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove. Nekadašnjem pripadniku ŠIK-a određen je pritvor u trajanju od 30 dana.

Ranije u utorak, Sulja je tužio Nazima Blacu za klevetu.

ŠIK i ubistva

Obaveštajna služba OVK, ŠIK, formirana je početkom sukoba na Kosovu uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom kako bi učvrstila lidersku poziciji Hašima Tačija i neutralisala sve ostale pretenedente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom i neposredno posle sukoba, bili sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti, koji su osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK Ibrahima Rugove je smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnje pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su i još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije "Njujork tajms", dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zastrašivali svedoke da ne optuže Tačija i Limaja

Izvor: Blic, 01.Dec.2009

Euleks policija uhapsila je juče Azema Sulju, člana predsedništva Demokratske partije Kosova koju predvodi Hašim Tači, i Nazima Blacu, koji je nedavno priznao da je bio pripadnik grupe za likvidacije u ilegalnoj Obaveštajno-informativne agencije Kosova (ŠIK), koja je po nalogu Sulje ubijala saradnike...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.