Vučić: Mislim da će dijalog sa Prištinom biti prenet na predsednički nivo

Izvor: RTS, 02.Jul.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mislim da će dijalog sa Prištinom biti prenet na predsednički nivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Sputnjik" da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi jer se tako smanjuju tenzije. Najavio je mogućnost prenošenja pregovaračkog procesa na predsednički nivo. Ističe da želi otvaranje diskusije o promeni Ustava, napominjući da će biti teško doći do konsenzusa o tome. Na konstataciju da jedni zameraju da je, zbog premijerke, Vlada Srbije proamerička, a drugi kažu da je zbog pojedinih ministara proruska, Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao: Mi imamo srpsku Vladu.
Aleksandar Vučić se u ponedeljak u Briselu u prisustvu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sastaje sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Predsednik Srbije za Sputnjik kaže da ovoga puta neće biti precizno utvrđenih tema već da će se pričati o tome kako vide Kosovo za godinu, pet, deset, petnaest godina.

"Sever Kosova ne može da bude ugrožen, ali razgovor je neophodan pre svega zbog našeg naroda na centralnom Kosovu, njegove egzistencije, sigurnosti i bezbednosti. Oni su u velikoj meri prepušteni sebi jer nemamo ni policijsku ni vojnu niti bilo kakvu drugu zaštitu za njih", istakao je Vučić, prenosi Beta.
Kako je naveo, Beograd kao i uvek nastupa jasno, otvoreno i iskreno, u skladu sa ograničenjima koja se odnose na državne interese, dok su Albanci u prethodnom periodu promenili ponašanje.
"Sve su počeli da tretiraju kao svoje unutrašnje pitanje i da nameću tezu da nemaju potrebe ni da pregovaraju sa Beogradom. Ponavljaju: 'to je pitanje Kosova, a mi smo nezavisna država'. Mi smo odgovorili: 'dobro, ako je tako, nemojte ni da pregovarate', pa da vidimo kako će to da im funkcioniše", rekao je predsednik Srbije.
Na pitanje hoće li se pregovori i zvanično podići na predsednički nivo kako se najavljuje, Vučić je odgovorio da misli da će se to dogoditi.
"Jer, ako Srbi sa KiM moraju da sarađuju i razgovaraju sa svima, pa i sa (Ramušem) Haradinajem, teško da neko može da natera Beograd da bude srećan i da sedne za sto sa nekim koga gonimo po poternicama za najteže moguće zločine", ocenio je Vučić.
Na pitanje da li očekuje da Zapad prihvati Haradinaja ako postane kosovski premijer predsednik Srbije kaže da veruje da bi i za Zapad to bila neprijatna situacija.
"Od zapadnjaka sam više puta čuo da bi to za njih bila neprijatna situacija, ali da bi radili sa svakim koga izaberu Albanci. Srbi će sa tom činjenicom morati da žive, a Beograd ne može da bude oduševljen ni Haradinajem ni Kurtijem", rekao je on, prenosi Tanjug.
Predsednik kaže da između njih ne vidi razliku osim što se jedan dokazao u borbi protiv Srba, a drugi još nije, pa bi možda da bude "veći Haradinaj i od Haradinaja".
U svakom slučaju, to je komplikovan proces, ali bolje da se razgovara nego da nema dijaloga, ocenio je Vučić.
Na pitanje da li ima utisak da su radi zaštite Srba sa Kosova prihvata i ono što se ne želi jer se oni koriste kao taoci, Vučić odgovara potvrdno.
"Šta god da kažete u pravu ste. Istina je, lako je manipulisati tim činjenicama. Šta god da napravite, pojavi se neko iz centra Beograda i kaže da to nije pametno. A kad ga pitate, hoćeš li ti da odeš u Donju Guštericu, Ugljare, Veliku Hoču, ne bi otišao ni na sedam minuta. Ne znaju ni gde su ta mesta, ali znaju da nam drže pridike svaki dan" kaže predsednik.
"Teško do konsenzusa za promenu Ustava, želim diskusiju"
Vučić je izjavio da želi otvaranje diskusije o promeni Ustava, napominjući da će biti teško doći do konsenzusa o tome, prenosi Tanjug.
Vučić je, na konstataciju da je najavio razgovore o promeni Ustava i da je novi ministar Branko Ružić pomenuo i mogućnost promene Preambule, upitan da li će se menjati deo Preambule koji se odnosi na Kosovo i Metohiju.
"Kada sam pričao o dijalogu za promenu Ustava, nisam ni razmišljao o Preambuli. Sada vam kažem, teško ćemo doći do konsenzusa za promenu Ustava, ali ja želim da otvorimo diskusiju. Imamo mi dve trećine u parlamentu, nije to problem, ali ja ne želim kao predsednik da menjamo Ustav bez širokog dogovora", rekao je Vučić.
Naveo je da se "Ustav ne donosi na silu, pa da traje godinu, dve ili pet".
"To je dokument koji treba da bude na snazi sledećih 50 ili 100 godina. Užasno je važno da tako svi pristupimo tome. Dakle, ponudio sam dijalog u Srbiji, a onda sam video da malo ko želi stvarni razgovor. Neki misle da će preko noći da dođu na vlast tako što ne razmišljaju o Srbiji nego će da viču 'Vučiću, diktatoru', što će svi da objavljuju", rekao je predsednik Srbije.
U intervjuu za Sputnjik, Vučić je rekao da je "politički, neophodna stabilnost i sigurnost regiona", a "ekonomski, dalje jačanje privrede i rasta".
"I treće, smanjićemo negativan prirodni priraštaj što je neophodno za budućnost. U prvom tromesečju ove godine imamo više rođene dece nego 2016. i to za oko 1.500 dece. Tokom 2011. i 2012. gubili smo svake godine oko 47.000 stanovnika. Sad se držimo na oko 31.000 na godišnjem nivou i želimo da spustimo na od 18.000 do 20.000 manje ljudi godišnje", naveo je srpski predsednik.
Na stolu predlog da "Turski tok" prolazi do Srbije
Vučić je u intervjuu za Sputnjik rekao da je nakon neuspeha sa "Južnim tokom", za Srbiju od ključnog značaja novi dogovor, o čemu su, kako kaže, razgovarali i sa direktorom "Gasproma" Aleksejom Milerom i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

"Dakle, Rusi rade 'Turski tok' i oni prelome cevovod blizu tursko-bugarske granice i on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa različitih strana. A najvećim delom je to ruski gas", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, Bugari su našli mudro rešenje, za koje, kako veruje, imaju podršku i Nemačke.
"Kada naprave taj centar, negde između Bugarske i Varne, dotle će da dođe gas, ide do Sofije i ulazi u Srbiju. Srbija bi u tom slučaju preuzela gas na granici sa Bugarskom i zato bi morala da sagradi gasovod sama, ili, na primer, uz pomoć Rusije, što bi bilo lakše", dodaje Vučić.
"Dakle, na granici primimo 9,8 milijardi kubnih metara gasa. Mi smo tranzitna zemlja, ali od nas idu krakovi ka RS, BiH, Prištini, Hrvatskoj i dobijamo tranzitne takse. Svaki gasovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali ovo je najbolja varijanta. Ovo je velika razvojna šansa za našu državu, ekonomiju, industriju. Kompletnu gasnu mrežu bismo izgradili," rekao je Vučić.
Na pitanje šta ukoliko Zapad to pokuša da zaustavi, on kaže da je Srbija spremna da primi najjeftiniji i najbolji gas "od koga bilo" ali da neće da kupuje duplo skuplji gas.
Na pitanje zašto vlada nije reagovala na pisanje nekih medija o NIS-u i niskoj rudnoj renti, Vučić je rekao da je rudna renta ranije potpisana a da je sada važan novi dogovor sa "Gaspromom" o skladištu.
"Štampa je slobodna u Srbiji i ne bih da komentarišem pisanje dnevnih novina. Partneri smo sa 'Gaspromom' i važan je novi dogovor o skladištu. Rudna renta je niska, ali smo to ranije potpisali i nemamo kome da se žalimo.
Povodom ubrzane eksploatacije naftnih polja, on kaže da je dobar deo nafte izvučen i to je bio razlog profita u prvim godinama, ali da je sada došlo do preorijentacije NIS-a i "Gasproma" što je dobro.
"Sad se predviđa duboka prerada što je dobro.... NIS je jedan od najvećih punilaca našeg budžeta. 'Gasprom' nam je od velikog značaja, kao i da dođemo do skladišta 750 miliona kubnih metara, a ubrzo kreće izgradnja. Mi ćemo tada pola godine moći da izdržimo bez gasa", zaključio je Vučić.
"Migovi stižu veoma brzo, Srbija će biti sigurnija"
Na konstataciju Sputnjika da je ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin rekao da će Vučić saopštiti kad stižu "migovi" iz Rusije, predsednik Srbije je rekao da misli da će se to desiti "veoma brzo".
"I mislim da će Srbija biti značajno sigurnija posle dana i nedelja koje su pred nama. Ako pogledate i namensku industriju zaostajali smo u razvoju 20-30 godina i za Zapadom i za ruskom mehanikom i elektronikom. Pokušavamo tu razliku da premostimo i fabrika koju sam u subotu u Uzićima otvorio je prva visokotehnološkog nivoa", rekao je Vučić.
Naveo je da Srbija "još nije u stanju da napravi vozilo za vojsku sa nezavisnim vešanjem sa pogonom na četiri točka".
"To je važno za pokretljivost za vojna vozila. To su kao 'Kamas' vozila. Kada bi oni hteli da naprave fabriku ovde, mi bismo sve što treba dali i platili", rekao je srpski predsednik.
Na pitanje da li pokušavate da dovede "Kamas", Vučić je odgovorio potvrdno. "To sam činio više puta", rekao je on.
Vučić je rekao da "očekuje skori dolazak ministra (odbrane Rusije Sergeja) Šojgua, kao i dolazak tenkova i izviđačkih vozila".
"To je za nas značajno. Iako su neke neznalice govorile 'šta će nam'. Potrebni su nam, to je ogromna zaštita. To u značajnoj meri menja stvari za našu zemlju. Naše odbrambene sposobnosti dramatično rastu u jednom danu", rekao je on.
Na konstataciju Sputnjika da NATO "nije slučajno gađao taj odbrambeni sistem 1999. godine", Vučić je rekao da je to tačno i da Srbija "danas ima tri ili četiri lovca 29, a u bliskoj borbi nema boljeg aviona".
"Kada kompletiramo sve sa radarskim sistemima i protivvazdušnim dejstvom, građani će sigurno da se osećaju. Što se tiče namenske industrije, nažalost, svuda se ratuje i mi možemo u narednih 20 godina da prodamo sve što napravimo", naveo je predsednik Srbije.
Vučić: Neko sa strane bio protiv regionalne ekonomske unije
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Sputnjik da njegova ideja o stvaranju regionalne ekonomske unije nije prošla među susedima zato što je "neko sa strane" bio protiv, a ne zbog ekonomskih argumenata.

"Nisam čuo nijedan argument protiv, a ideja se dopala i Evropskoj uniji. Shvatio sam onda, da je neko sa strane protiv, pa su onda i pripadnici susednih zemalja izašli protiv. Zato sam rekao, zaboravite sve, kao da ništa nisam predložio", rekao je Vučić.
Podsetio je da je na samitu u Dubrovniku rekao: "Nećete, ni ne morate, ali Srbija ima oko dve milijarde stranih direktnih investicija".
Niko u regionu nema više od 400 miliona, ni Crna Gora, Makedonija, Albanija, ako bi se udružili, ujednačili poreske stope, ukinuli carine, približili subvencije, to bi bilo tržište od 20 miliona ljudi, ukazao je Vučić.
Na pitanje da li bi to bilo nešto kao Jugoslavija, on je rekao: "Da, ali nije politički savez kao Jugoslavija. Svako ima svoju nezavisnost i suverenitet. djđednom bismo postali neuporedivo atraktivniji i za investitore. Lakše bismo izvozili proizvode, bićemo tretirani kao snažniji i jači."
Dakle, nisu ekonomski argumenti po sredi, zaključio je Vučić. "Lepo je to što se vi u Dubrovniku ispričate, ali posle toga Sarajevo ne rešava ko je hteo da vas ubije u Srebrenici, a Crna Gora poručuje da može da ratuje i protiv Srbije. Diplomatski je možda pametno što ste to prećutali, ali to su strašne poruke...", istakao je predsednik Srbije.
Kaže da nije na to odgovorio uvredama, ali je rekao nešto što je važnije od svega.
"To ću da ponovim. Ni NATO ni Crnogorci niti bilo ko neće napadati Srbe ni na Kosovu i Metohiji niti bilo gde drugo. Izjava je jasna i fer. Mislim da je crnogorski zvaničnik Bošković pozvao Vulina da mu kaže da je ta izjava izvučena iz konteksta ili tako nešto. Svakako, to što se Srbima dogodilo devedesetih neće se ponoviti i to sam rekao i u Jasenovcu i svuda. To sada govorim i kao vrhovni komadant. Nikoga da napadamo nećemo, ali nećemo dozvoliti ni proterivanje i ubijanje našeg naroda", istakao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje istraživanja da su mladi u Srbiji protiv EU, Vučić je rekao da je to "jasan trend" i da ga to "ne iznenađuje".
"Srbija želi u EU kao što nećemo da uvodimo sankcije Rusiji i da im zabadamo nož u leđa. Moj sin Danilo mi kaže 'ajde ti i tvoja EU'. Ja mu kažem da sačeka 15 godina pa će razumeti ovu politiku kao što razume i odnos prema Rusiji. Ulazak u EU više ne zavisi samo od nas. Samo jedan manji deo. Nama su tražili da imamo zaštitnika građana, a mnogi u EU ga nemaju, iako su znali da je na toj funkciji u Srbiji politička ličnost", rekao je Vučić.
On je naveo da "mnoge članice EU ne priznaju nacionalne manjine". "A nama zameraju odnos prema manjinama... Zameraju na medijskoj situaciji. Pa u kojoj zemlji ima da svakog dana mediji vode kampanju protiv predsednika", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sastanak Vučića, Tačija i Mogerinijeve u Briselu

Izvor: RTS, 03.Jul.2017, 09:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Prethodno je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je domaćin sastanka, imala bilateralne susrete sa Vučićem i Tačijem. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.