Izvor: Politika, 12.Mar.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilijamson saslušao Tačija

Tužilac za Specijalne istrage saslušao premijera Kosova u okviru istrage o zločinima OVK

Tužilac za Specijalne istrage Klint Vilijamson ispitivao je premijera Kosova Hašima Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, piše prištinska „Tribuna”.

Izvori lista navode da je taj razgovor obavljen u utorak u kancelariji Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tačija. Šef kosovske vlade nije se sastao s Vilijamsonom u svojstvu premijera, nego kao subjekat istrage koju radi tužilac, navode izvori lista i dodaju da to što je Tači ispitivan još ne znači da će protiv njega biti podignuta optužnica.

U saopštenju Specijalnih snaga za istragu – poznatih kao SITF, navodi se da je tužilac boravio u Prištini 10. i 11. marta, ali se ne potvrđuju, niti demantuju informacije „Tribune” o tome da je saslušan Tači.

„Tužilac je ponovio da je odlučan da uradi punu istragu da bi otkrio istinu o veoma ozbiljnim sumnjama o zločinima koji se opisuju u izveštaju Saveta Evrope”, objavljeno je na veb-sajtu Specijalnog istražnog tima.

Saopšteno je da Vilijamson nastavlja istragu i da je još rano da se prejudicira njen rezultat. Tokom boravka u Prištini, on se sastao i sa šefom Unmika Faridom Zarifom, šefom misije EU za Kosovo Samuelom Žbogarom i šefom Euleksa Borhardom, navodi Vilijamsonov tim.

Kosovski mediji pišu da do juna treba da bude formiran tribunal koji će procesuirati zločine OVK na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. U javnosti se pojavljuje više verzija o osnivanju novog suda. S jedne strane, stav kosovske vlade je da suđenje treba da se održi na Kosovu, dok je sa druge strane Prištini jasno da nema mogućnosti da se suprotstavi osnivanju tribunala van Kosova. Borba se sada, kako pišu tamošnji mediji, vodi sa ciljem da novi sud čine dva odeljenja – jedno sa sedištem na Kosovu i drugi van Kosova.

Odeljenje koje bi bilo na Kosovu, prema rečima zvaničnika u Prištini, bavilo bi se osumnjičenima koji su činili zločine, dok bi se posebno odeljenje van Kosova ekskluzivno bavilo zaštićenim svedocima.

D. Čarnić

objavljeno: 12.03.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.