Velika Albanija do Preševa

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Velika Albanija" do Preševa

Nakon što je izjavio da nema podele Kosova, Hašim Tači izašao je sa idejom o "mirnoj korekciji granice", najavivši referendum o pripajanju Medveđe, Bujanovca i Preševa Kosovu.

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi to je već predložio Tačiju, a zajedno sa gradonačelnikom Medveđe o tome razgovarao sa gradonačelnikom Gnjilana. Kamberi je upozorio da će posledice biti ozbiljne ako Kosovo prihvati razmenu teritorije uzimajući samo deo preševske doline. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Švajcarski dnevnik "Blik" ocenjuje da je ideja Velike Albanije ponovo prisutna. List podseća da je nedavno lansirana i ideja o zajedničkom predsedniku, ali da se odustalo zbog međunarodne kritike. Ali, stvaranje zajedničke carine desiće se od januara i ukidanje granica između Albanije i Kosova izazvalo je strah među narodima na Balkanu, jer vekovima uspavani projekat "prirodne Albanije" predviđa aneksiju teritorija susednih država.

Vetar u jedra tom projektu, navodi se dalje u tekstu, dao je Hašim Tači.

"Srž te tvorevine bili bi Albanija i Kosovo, a i u Makedoniji živi oko pola miliona Albanaca, uz jug centralne Srbije i nekoliko desetina hiljada u Crnoj Gori. Velikoalbanski teoretičari poput Koče Danaja imaju pik i na grčke oblasti. Sve ukupno radilo bi se o šest miliona ljudi - tvrdi "Blik".

Milovan Drecun, šef odbora za KiM, Skupštine Srbije kaže da su razgovori oko konačnog rešenja statusa Kosmeta u toku, pa se sada mnogi pojavljuju sa idejama, mada im je jasno da to Srbija neće prihvatiti.

- To je igra koja treba da oslabi pozicije jedne strane i podigne sopstveni ulog i značaj u pregovorima. Oni vide šansu da realizuju projekat zamišljene Velike Albanije, ali im je problem to što mora da se formira Zajednica srpskih opština.

A što se tiče izjava političara na jugu Srbije, oni godinama pokušavaju da internacionalizuju albansko pitanje. Sada vide svoju šansu da se udenu u paket, ali ih Albanci iz Prištine vuku za nos i hoće sa njima da trguju. Na to Srbija neće nasesti - kaže Drecun i dodaje da nema rizika po bezbednost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.