Tači u privatnoj poseti papi

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači u privatnoj poseti papi

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je u Vatikanu, koji ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, u privatnu posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija.
Kosovski predsednik je izrazio želju da se uspostavljeni prijateljski odnosi Prištine i Svete stolice "podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svetu".

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašim Tači je papu obavestio o "konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i verama", prenosi RTK 2.
Obavestio je papu i o dijalogu Beograda i Prištine radi, kako je rekao, "izgradnje dobrih susedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".
"Dakle, radimo da promovišemo na Kosovu, u regionu i u svetu, vrednosti kao što su mir, dijalog, saradnja, tolerancija, suživot. Ovo je današnje Kosovo iako mnogi još uvek pamte Kosovo iz prošlosti, ratno i razarajuće", rekao je Tači.
Dodao je da je "Kosovo je primer dijaloga između zajednica i verskog suživota".
Kosovski predsednik je, kako se navodi, zahvalio na podršci koju je "Vatikan pružao Kosovu u gajenju mira i demokratije".
Papu je obavestio o organizovanju godišnje konferencije, "Inter-Faith Kosova", na kojoj se verski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga među verama u čitavom svetu.
Tači je, dodaje se, papu obavestio i o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje, koja ima za cilj da "zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje".
U izveštaju RTK 2 se, međutim, ne navodi šta je poglavar Rimokatoličke crkve rekao Tačiju.
Inače, zvanično glasilo Vatikana, Radio Vatikan, nije izvestio o ovom prijemu, a na spisku današnjih dnevnih obaveza pape Franje susret sa Tačijem se ne pominje. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tači zahvalio Vatikanu na podršci

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2017

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je u Vatikanu u privatnu posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je izrazio želju da se uspostavljeni prijateljski odnosi Prištine i Svete stolice "podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svetu“. Vatikan inače ne priznaje jednostrano...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.