Tači rovari u Makedoniji:Uzmite stvar u svoje ruke

Izvor: Mondo, 02.Mar.2017, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači rovari u Makedoniji:Uzmite stvar u svoje ruke

Predsednik tzv Republike Kosovo, Hašim Tači, pozvao je danas Albance u Makedoniji da "uzmu stvar u svoje ruke", nakon što je predsednik Đorđe Ivanov nije dao mandat za sastavljanje vlade Zoranu Zaevu.

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Ivanov je odlučio da uskrati mandat za sastav vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbedio uz podršku dve albanske partije - DUI >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i BESA, a Tači ocenjuje takvu odluku "uznemiravajućom", pa je optužio makedonskog šefa države da je zloupotrebio Ustav i zakon.

Velika albanija pretnja za Skoplje

Predsednik Ivanov odbio je sinoć da mandat za formiranje nove makedonske vlade dodeli lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu sastavio uz podršku Albanaca, jer smatra da su zahtevi albanskih stranaka formulisanih u "Tiranskoj platformi" pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu države.

Tači je optužio Ivanova i da je doneo anti-albansku odluku, te da nije ispoštovao volju većine građana i Ohridski sporazum.

On je za prištinski portal Gazeta ekspres izjavio da su Albanci u Makedoniji sastavni deo te države i da oni treba da uzmu sudbinu svojih prava u svoje ruke.

"Predsednik Ivanov je zloupotrebio Ustav i zakone u svom neprijateljskom pristupu prema Albancima, koji čine trećinu građana ove države. Svojom odlukom, predsednik Ivanov je sahranio demokratiju, ne poštujući volju građana, Ustav i zakone, a sahranjen i Ohridski sporazum", rekao je Tači.

Ponovio je da su Albanci u Makedoniji konstitutivni narod i da Makedonija treba da bude država svih njenih građana.

"Bez jednakih prava Albanaca u Makedoniji, ta država gubi svaki smisao. Zato Albanci treba da sudbinu svojih prava uzmu u svoje ruke", naveo je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.