Tači proglasio 2019. godinom NATO na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači proglasio 2019. godinom NATO na Kosovu

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači proglasio je 2019. godinom NATO na Kosovu, uz zahvalnost državama članicama i obrazloženje da se ove godine navršava 20. godina od bombardovanja SRJ, odnosno, kako piše na njegovom zvaničnom sajtu, "humanitarne intervencije NATO-a na Kosovu".

"Ove godine obeležava se 20. godišnjica humanitarne intervencije NATO-a na Kosovu, intervencije koja se dogodila nakon masakra, etničkog čišćenja i zločina srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snaga nad civilnim stanovništvom na Kosovu, kao i nakon neuspeha svetskih diplomatskih napora da nađu mirovno rešenje za Kosovo", piše na Tačijevom sajtu i navodi se da će "kosovski narod" zauvek biti zahvalan državama članicama NATO na podršci.

U NATO bombardovanju SRJ koje je počelo 24. marta poginulo je između 1.200 i 1500 osoba, a oko 6.000 je povređeno.

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Hodžaj i Veselji inicirali takse, Haradinaj samo glasao

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je zamenik premijera Enver Hodžaj inicirao ideju o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije, da je lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji to podigao na 100 odsto, te da su Vlada i Ramuš Haradinaj samo glasali o toj odluci.

"Zamenik premijera Enver Hodžaj inicirao je uvođenje taksi od 10 odsto kao rezultat dešavanja između Srbije i Kosova. Kasnije lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji predložio je povećanje na 100 odsto, a vlada je samo glasala o toj odluci", rekao je Tači za prištinski Klan Kosova.

Kako je rekao on o tome nije razgovarao sa premijerom privremenih kosovskih institucija Ramušom Haradinajem jer on nije bio uključen u to.

"Haradinaj i drugi su samo glasali o tome u Vladi", rekao je Tači.

Veselji:Odbijanje dijaloga nije opcija

Predsednik kosovske skupštine i lider najuticajniije vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, smatra da to što Beograd odbija dijalog nije opcija, jer se, kako kaže, iz prošlosti zna da je Srbija u takvim situacijama uvek izlazila kao gubitnik, pa bi, smatra, nastavak dijaloga bila "usluga Srbiji na međunarodnoj sceni".

Veselji je to napisao na svom Fejsbuk profilu u danu kada se kosovska delegacija zadužena za nastavak dijaloga nalazi u Briselu na konsultacijama, te ponovio da Priština ulazi u dijalog sa Beogradom sa jasnim ciljevima - da Srbija prizna Kosovo i članstvo Kosova u UN.

"Odbijanje dijaloga nije opcija. Štaviše to bi bila usluga Srbiji na međunarodnoj sceni. Iz prošlosti znamo da kada je Srbija odbijala dijalog, uvek je izlazila iz procesa kao gubitnik. Mi ne smemo da ponovimo tu pogrešnu lekciju Srbije", naveo je Veselji.

Veselji kaže da će odluka o sporazumu sa Beogradom biti doneta "uz punu saglasnost sa međunarodnim partnerima Kosova".

"Ulazimo u dijalog da pobedimo. Posao koji je danas započela naša delegacija (u Briselu) biće transparentan u svim fazama. U međuvremenu uskoro ćemo u kosovskoj skupštini usvojiti zakon o referendumu koji će omogućiti građanima da daju konačnu reč o rezultatima procesa dijaloga", rekao je Veselji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tači zbog dijaloga za ukidanje taksi, Haradinaj odlučno odbacuje

Izvor: B92, 08.Jan.2019

Priština -- Hašim Tači za "Vašington post" kaže da je spreman za ukidanje taksi, ipak, konačnu odluku donosi vlada Kosova, odnosno Ramuš Haradinaj...Izjavu predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija za američki list da je "spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.