Tači prihvata zajednicu opština, ali bez izvršnih ovlašćenja

Izvor: Blic, 27.Feb.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači prihvata zajednicu opština, ali bez izvršnih ovlašćenja

Čaglavica - Premijer Kosova Hašim Tači je tokom telefonskog razgovora sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom ukazao da se ne slaže s tim da asocijacija ili zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja i zatražio je podršku SAD za takav stav, saopštila je Vlada Kosova.

Po Tačiju, izbor odbornika za zajednicu opština i izvršna ovlašćenja bi bili u suprotnosti sa Ustavom Kosova i s planom Martija Ahtisarija, jer bi se tako uspostavio treći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nivo vlasti na Kosovu.

- Verujemo da je sada vreme da se Srbija složi sa uslovima ugovora i sa sadržajem pitanja za koja je već dala verbalnu saglasnost. To mora da se uradi raspuštanjem bezbednosnih struktura koje ilegalno rade na severu, i da se one integrišu u pravne strukture Republike Kosovo - rekao je predsednik Vlade Kosova.

Naveo je da je spreman da pristane na uspostavljanje Asocijacije ili zajednice opština sa srpskom većinom koja bi omogućila opštinama na severu, ali i drugima sa srpskom većinom, drugde na Kosovu, da saradjuju u raznim oblastima.

- Ali, moram da vas obavestim da udruženje ili organ, ili zajednica - kako to Srbija želi da nazove, ne može biti izabrani organ i ne može imati izvršna ovlašćenja. To znači da opsežna izvršna lokalna ovlašćenja srpskih opština ne mogu biti preneta na Asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti koji bi mogao da potkopa naš Ustav i unutrašnji poredak - rekao je Tači.

Prema rečima kosovskog premijera, Asocijacija može da uspostavi partnerstvo sa sličnim udruženjima u Srbiji i drugde, a postoji širok spektar funkcija koji bi mogao biti obavljan u Asocijaciji. Tači je rekao da je predlog ovlašćenja Asocijacije predao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da je Vilijam Berns, zamenik američkog državnog sekretara, rekao da su se SAD obavezale da podrže dijalog kao jedini način rešavanja problema Beograda i Prištine, koji bi olakšao put ka evroatlantskim integracijama.

Povezane vesti: Tači: Predložiću plan za integraciju Srba na severu Kosova Sejdiju i Tači razgovarali sa ambasadorima o rezoluciji
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači protiv izvršnih ovlašćenja zajednice opština

Izvor: Akter, 27.Feb.2013

Premijer Kosova Hašim Tači je tokom telefonskog razgovora sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom ukazao da se ne slaže s tim da asocijacija ili zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja i zatražio je podršku SAD za takav stav, saopštila je Vlada Kosova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.