Tači počeo konsultacije o novoj vladi, Kurti traži vanredne izbore

Izvor: RTS, 01.Apr.2020, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači počeo konsultacije o novoj vladi, Kurti traži vanredne izbore

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se, uprkos poteškoćama izazvanim koronavirusom, institucionalni život na Kosovu nastavlja i da će nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka predložiti rešenje za izlazak iz krize nastale svrgavanjem vlade Aljbina Kurtija u parlamentu.
Tači je nakon sastanka sa predsednicima pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, Demokratskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveza Isom Mustafom i Demokratske partije Kadrijem Veseljijem rekao da mu je potrebna baza mišljenja o radnjama koje treba da preduzme nakon smene vlade.

"Sve dalje akcije koje kao predsednik preduzimam nakon konsultacija, koje će biti održane i sutra, biće transparentne i u skladu sa ustavom i ranijom praksom. To će biti ustavni i pravni postupak i o tome ćete biti obavešteni odmah nakon konsultacija", rekao je Tači.
Tači će sutra da razgovara sa predstavnicima ostalih stranaka u parlamentu.
Aljbin Kurti je rekao da je Tačiju preneo da bi nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi trebalo da se izađe na vanredne izbore.
"Sastanak je započeo o merama koje je vlada preduzela da spreči Kovid-19. Na pokušaj predsednika da razgovara o novoj vladi odgovorili smo našim stavom da ne možemo da negiramo član 82.2 ustava, koji kaže da posle nepoverenja ostaju novi izbori", rekao je Kurti.
"Naglasili smo stav da predsednik ne treba da se bavi imenima ljudi i stranaka već datumom novih izbora po ovogodišnjem kalendaru. Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može da odloži datum izbora, ali ustav Kosova ne nudi alternativu", rekao je Kurti.
Mustafa: Nije vreme za izbore Predsednik DSK Isa Mustafa smatra da, pošto je Kurtijeva vlada zbačena sa 82 poslanika, to je dovoljno da se promeni ustav.
Mustafa je rekao da njegova stranka procenjuje da ipak nije vreme za izbore.
"Mi se zalažemo za to da formiramo novu vladu nakon svih ustavnih procedura i postupaka predviđenih presudom Ustavnog suda 2014. godine", rekao je Mustafa i naglasio stav DSK da nije vreme za nove izbore zbog pandemije.
Dodao je da sa Tačijem danas nisu razgovarali o imenu novog mandatara, već samo o političkoj volji.
Protiv novih izbora je i predsednik DPK Kadri Veselji, rekavši da je licemeran zahtev za vanrednim izborima u vreme pandemije.
"Sve što tražimo je da poštujemo ustav. Volja birača je legitimnija, ali kada smo u stanju pandemije, licemerje je tražiti vanredne izbore", rekao je Veselji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tači održao konsultacije: Kurti traži izbore, Mustafa i Veselji ih ne žele

Izvor: Blic, 01.Apr.2020

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da je njegova obaveza bila da započne konsultacije sa političkim strankama nakon pada Vlade, a da će sve njegove dalje akcije biti u skladu sa zakonskim aktima i voljom stranaka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.