Tači o uključivanju Rusije u dijalog: Kosovo nije Sirija, reč je o evropskom pitanju

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2017, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači o uključivanju Rusije u dijalog: Kosovo nije Sirija, reč je o evropskom pitanju

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Prištini da Kosovo nije Sirija da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri, već da je reč o evropskom pitanju.

Na prijemu za predstavnike medija povodom novogodišnjih praznika Tači je na taj način prokomentarisao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Rusija spremna da se uključi u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije, prenosi Slobodna Evropa.

"Kosovo se ne nalazi u 1998. ili 1999. godini, kada je bilo potrebno angažovanje celog međunarodnog faktora, kao u Rambujeu. Ne nalazi se ni u periodu od 2005. do 2008. godine kada su se vodili pregovori o političkom statusu. Mi smo suverena i nezavisna zemlja i konačne odluke o dobrosusedskim odnosima donosimo mi sami, kao Kosovo", rekao je Tači.

On je kazao da je Evropska unija "adresa koja olakšava i vodi dijalog" i dodao da članstvu u Uniji teže i Kosovo i Srbija.

Ponovio je da je u Vašingtonu zatražio da se SAD direktno uključe u taj dijalog i da je za to dobio saglasnost američke strane, navodeći da je podrška te zemlje dijalogu postojala i do sada.

"Želim da verujem i da će Rusija posle okončanja tog procesa odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Savetu bezbednosti na članstvo Kosova (u UN)", rekao je Tači.

Predsednik Kosova je rekao da proces dijaloga ulazi u konačnu fazu, i da to podrazumeva ili recipročno priznanje Kosova i Srbije, ili okončanje procesa uz pravo Kosova da se učlani u UN.

"Svaki sporazum Kosova i Srbije, kao dve suverene zemlje, moraju da priznaju i Evropska unija i UN, kao i oni koji trenutno ometaju članstvo Kosova u UN", naveo je Tači.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.