Tači nišani UNMIK, Kina i Rusija protiv

Izvor: Mondo, 14.Jun.2013, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači "nišani" UNMIK, Kina i Rusija protiv

U Njujorku je nakon dva sata završena sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu. Hašim Tači tražio ukidanje UNMIK-a, Kina i Rusija odlučno protiv. Ivica Dačić istakao da je i dalje veoma važno prisustvo tih bezbednosnih snaga na Kosovu.

Kosovski premijer Tači je zatražio novu rezoluciju o Kosovu i okončanje mandata Unmika.

Sporazum Beograda i Prištine nema nikakvog uticaja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << status Kosova, već taj problem ostaje u okvirima Saveta bezbednosti UN i Rezolucije 1244, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Rusija je protiv smanjenje obima aktivnosti UNMIK-a, dodao je.

Kina odlučno protiv ukidanja Unmika, rekao je ambasador te države pri UN Ming Van. Situacija na Kosovu, posebno na severu je još uvek krhka zbog čega Penking podržava nastavak angažovanja Unmika, Euleksa i Kfora.

SAD podržavaju istorijski sporazum i očekujemo nastavak angažmana dve strane u postizanju trajnog mira, rekla je ambasadorka SAD pri UN Sjuzan Rajs, koja prelazi na dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame.

Govoreći na ovoj sednici, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija čvrsto rešena da stavi tačku na prošlost "koju ne može da izmeni" i da može da utiče na budućnost. On je rekao da izveštaj ukazuje na postojanje i dalje značajnih bezbednosnih izazova, i dodao da je zato veoma važno prisustvo misije Unmika na Kosovu i njeno dalje jačanje.

Dačić se zahvalio SAD na odluci da ne smanji kontigent pri Kforu.

Premijer Srbije Ivica Dačić je u govoru u UN istakao probleme povratka raseljenih na Kosovo, navodeći da se u prvom kvartalu vratilo svega 47 osoba.

"Na Kosovu sistem vladavine prava ima ozbiljne nedostatke", rekao je premijer.

Dačić je naglasio i da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje krhka.

"U šest meseci zabeleženo 60 metnički motivisanih incidenata. "Naš osnovni cilj je postizanje održivog rešenja. Srbija će nastaviti da brine za svoj narod na Kosovu", rekao je Dačić, a prenela je RTS.

On je istakao da je sporazum istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine i da je Srbija opredeljena da stavi tačku na prošlost , kao i da Srbija očekuje da međunarodna zajednica da podstrek sprovođenju sporazuma.

Danas je govorio i šef UNMIK-a Farid Zarif koji se prvi obratio prisutnima i odao priznanje liderima Beograda i Prištine na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ban Ki Mun je, u izveštaju koji je podeljen ambasadorima država-članica tog tela, pozdravio postizanje sporazuma e i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću. Kako se navodi, tim dogovorom data su značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede.

U tromesečnom izveštaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane.

Uz pohvale za političko vođstvo u Beogradu i Prištini, Ban je pozdravio i ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.

U izveštaju, koji je medijima dostavljen ranije, pozdravlja se sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, postignut 19. aprila u Briselu, uz posredovanje Evropske unije.

"To je istorijski uspeh. Kao rezultat toga, izgledi za prevazilaženje nasleđa prošlog sukoba i za pomirenje, stabilnost i prosperitet veći su nego ikada", ističe se u izveštaju koji se odnosi na period od 16. januara do 22. aprila.

Ban Ki Mun je ukazao da Beograd i Priština sada treba da rade na sprovođenju tog sporazuma kako bi bila omogućena perspektiva za bolji žvot svim narodima u regionu.

"Rezultati postignuti u dijalogu utiru put za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Isti duh odlučnosti, kompromisa i dobre volje treba da vodi u primeni sporazuma. Međunarodna zajednica

trebalo bi da u tom smislu pruži aktivnu i punu podršku", naveo je generalni sekretar UN.

On je dodao da obe strane treba da ostave otvorenim kanale komunikacije kako proces bude ulazio u narednu fazu, kao i da obezbede podršku za sporazum i za njegovu primenu "na obe strane reke Ibar".

Ban Ki Mun je takođe ukazao da izazovi u postizanju pomirenja među zajednicama ostaju i dalje veliki, o čemu svedoči i uništavanje srpskih pravoslavnih grobalja u posmatranom periodu.

"Pozdravljam jedinstveni stav međunarodne zajednice i brzu akciju koju su preduzele kosovske vlasti, posebno kosovska policija", istakao je on.

Nastavak tenzija i nerešeni zločini na Kosovu i dalje izazivaju zabrinutost, ukazuje Ban Ki Mun i dodaje da lokalni lideri i javnost treba da tesno sarađuju sa međunarodnim predstavnicima u cilju rešavanja tih problema.

"Talas nasilja u severnoj Mitrovici poslednjih meseci ističe potrebu za takvim pristupom", ocenio je generalni sekretar UN i najavio da će UNMIK dodatno usredsrediti svoje napore u promovisanju pomirenja među zajednicama na Kosovu.

U aneksu izveštaja nalazi se izveštaj šefa Euleksa Bernta Borharta u kojem je naveo da misija EU nastavlja da nadgleda i pruža savete u oblasti vladavine prava u skladu sa svojim mandatom.

Premijer Srbije sastao se pre današnjeg zasedanja sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

(MONDO/agencije, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock))
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Ivica Dačić,   Ambasador Rusije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB UN pozdravlja briselski sporazum, podrška UNMIK-u

Izvor: Blic, 14.Jun.2013

Predstavnici država-članica Saveta bezbednosti UN složni su u oceni da briselski sporazum predstavlja ogroman prodor u odnosima Beograda i Prištine i da je sada potreban njegova primena, a većina je podržala dalje angažovanje UNMIK...Stalni predstavnik Rusije ocenio je da Sporazum Beograda i Prištine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.