Tači izabran za predsednika

Izvor: Studio B, 26.Feb.2016, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači izabran za predsednika

Prištinski parlament izabarao je večeras lidera DPK Hašima Tačija za predsednika "Kosova".

 

On je izabran u trećem krugu glasanja.

U prethodna dva kruga nije dobio potreban broj glasova.

Celodnevni nemiri

Kosovska policija, među kojima su i pripadnici specijalne jedinice Rosu, potisnuli su demonstrante sa centralnog trga u Prištini, gde su kampovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poslednja tri dana zahtevajući ostavku vlade.

Demonstranti su potisnuti do hotela Grand, a izveštač Tanjuga sa lica mesta javlja da se gradom kreće veći broj kola Hitne pomoći.

Sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se raspravlja o kandidaturi Hašima Tačija za predsednika Kosova, danas je dva puta prekidana zbog suzavca koji je aktivirala opozicija, nastavljena je popodne, nakon hapšenje poslanice Samoopredeljenja Šćipe Pantina, a ispred zgrade sukobili su se demonstranti i policija, javio je repotert Tanjuga sa lica mesta.

U međuvremenu održan je prvi krug glasanja u kojem Tači nije dobio dovoljan broj glasova - od neophodnih 80 dobio je 50.

Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti bacali molotovljeve koktele na pripadnike policije koja u velikom broju obezbeđuje ovo zdanje.

Policija, među kojima su i pripadnici specijalne jedinice Rosu, odgovorila je velikim količinima suzavca. Plato ispred skupštine Kosova zbog suzavca je u potpunoj magli.

Policija u razbijanju demonstranata koristi oklopna vozila i vodene topove i pokušava da ih udalji odatle.

Prvi suzavac je aktivirao poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Ismail Kurteši, a potom i Pantina, koju je policija izvela iz parlamenta..

Poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti napustio je parlament kako bi se obratio okupljenim pristalicama opozicije, koji danima protestuju kampujući ispred ovog zdanja.

Inače, suzavcu u parlamentu je predhodila dvocasovna žestoka debata o Hašimu Tačiju, jednom o dva kandidata za predsednika. Opozicija je, naime, na Tačijev račun iznela niz optužbi na njegov dosadašnji rad.

Poslanici ujedinjene opozicije već pola godine blokiraju rad parlamenta protiveci se formiranju Zajednice srpskih opština, sporazumu o demarkaciji sa Crnom gorom i izboru Tačija za predsednika.

Ukoliko predsednik Kosova ne bude izabran do 7. marta izbori ce biti automatski raspisani jer, prema ustavu, mandat aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjaga istice 7. aprila, a njen naslednik treba da bude izabran 30 dana ranije.

Opozicija na Kosovu najavila je da nece dozvoliti da predsednik DPK, aktuelni zamenik premijera i ministar spoljnih poslova bude izabran za predsednika Kosova i da ce organizovati proteste.

Inače, nešto pre 17 sati počeo je prvi krug glasanja za izbog kosovskog predsednika, a nakon što su i poslaici opozicije Aljbin Kurti, Albuena Hadžiu i Visar Imeri udaljeni iz sale. Njih su iz sale udaljili pripadnici skupštinskog obezbeđenja koji su potom u klupama pronašli neaktiviranu patronu suzavca.

Izveštač Tanjuga je javio da je prvi krug glasanja za Tačija propao.

Sednica parlamenta je počela sa sat vremena zakašnjenja i više puta je tokom dana prekidana.

 

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.