Tači glavni pregovarač?

Izvor: B92, 11.Jun.2020, 08:25

Tači glavni pregovarač?

Član američkog nevladinog Saveta za spoljne poslove Čarls Kapčan veruje da će glavni pregovarač Prištine biti kosovski predsednik Hašim Tači.

Član američkog nevladinog Saveta za spoljne poslove Čarls Kapčan izjavio je da ne veruje da pregovaračka platforma kosovskog premijera Avdulaha Hotija predstavlja naznaku isključivanja kosovskog predsednika Hašima Tačija iz pregovora sa Srbijom.

Svoju tvrdnju za Glas Amerike (VOA) Kapčan obrazlaže stavom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su predsednici tzv. Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, vodili značajan deo dosadašnjeg dijaloga, kako kaže, dajući mu zamah i pritom izgradili odnos.

“Moja pretpostavka je da će Tači ostati na najistaknutijoj poziciji u procesu. Može se dogoditi da Hoti bude više uključen, ali će najuticajniji predstavnik kosovske strane, koji će nastaviti da je predvodi, biti predsednik Tači”, kaže Kapčan ujedno i profesor međunarodnih odnosa na američkom Univerzitetu Džordžtaun.

Na pitanje VOA kada bi dijalog Srbije i Kosova mogao biti nastavljen, Kapčan je rekao da bi to trebalo da se dogodi što je pre moguće.

"Verovatno će biti potrebno da se okončaju izbori u Srbiji... Prostor za pokretanje dijaloga se otvorio posle smutnog perioda – tako da bi bih voleo da vidim da razgovori počnu do kraja juna", rekao je.

On je ocenio da je "trenutno je važnije da Srbija povuče bilo koji potez - od toga koji će konkretno povući".

"Sada kada su ukinute carine biće očekivanja pozitivnih znakova od Beograda. Takva vrsta reciprociteta važna je za obnavljanje dobre volje i spremnosti za saradnju. Zato mislim da je u ovom slučaju važno pravovremeno reagovati. Kosovske vlasti čekaće na Vučićev znak da želi da nastavi razgovore. I da je spreman na ustupke koji bi pokazali njegovu spremnost", smatra Kapčan.

Prema njegovom mišljenju, postizanje sporazuma do kraja godine je previše optimistično.

"Mogu da zamislim dogovor u kom je izostala razmena teritorija i nema nikakvih promena. Ili dogovor kojim je potvrdjen neki vid razmene – sever Kosova za neke delove Preševske doline i moguće pokretanje etničkih Srba i Albanaca. Jednostavno, sada je prerano o tome govoriti", rekao je.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.