Tači: Srbija nema pravo da koči dijalog

Izvor: Mondo, 25.Dec.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Srbija nema pravo da koči dijalog

Predsednik privemenih prištinskih institucija Hašim Tači tvrdi da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doći nakon usvajanja Prespanskog sporazuma.

Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Taj sporazum ovog leta potpisali su Atina i Skoplje o novom imenu Makedonije. Tači je dodao da Srbija nema pravo da koči taj proces.

Kako prenosi prištinska GazetaExpres, Tači je rekao da je tim Prištine za dijalog sa Beogradom legitiman >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jer je izglasan u kosovskom parlamentu.

Navodi se da Tači tvrdi da je volja međunarodne zajednice postizanje finalnog sporazuma Beograda i Prištine te da u tome, kako kaže, ne bi trebalo da bude poteškoća.

"Ne bi trebalo da bude poteškoća u postizanju sporazuma uz posredovanje EU i SAD. Ni Srbija nema pravo da koči proces dijaloga o normalizaciji odnosa. Proces dijaloga će početi i moramo imati vrlo dinamičan angažman koji zahteva donošenje odluka", rekao je Tači za Klan Kosova.

Tači, koji se juče sastao sa timom Prištine za dijalog kaže da je bilo različitih ideja o načinu njihovog rada.

Haradinaj priznao poraz? Tači vodi dijalog

Političkim strankama je poručio da ne treba da se fokusiraju na, kako je rekao, tehnička pitanja, već na strateške ciljeve Prištine.

On je rekao i da će puno vode proteći rekama dok ne dođe do smiivanja odnosa između Beograda i Prištine, ali je dodao da je strateški cilj Prištine članstvo u NATO i EU.

"To je većinska volja građana Kosova i ne bismo smeli propustiti ovu priliku", zaključio je Tači.

Istovremeno, prištinski Zeri piše da se očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti intenziviran početkom naredne godine.

Mogerini o Kosovu: Teško, ali moguće

Očekuje se, piše list, i da se u poslednju fazu dijaloga uključe i neke moćne države sveta, popust SAD i Rusije.

Uz podsećanje da je prošlo gotovo dva meseca od poslednjeg susreta dvojice, kako se navodi, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, ističe se da je pregovarački tim Prištine za dijalog spreman, te da ga čine lideri stranaka vladajuće koalicije, opozicionog SDP i civilnog društva.

Beograd, međutim, dodaje se, i dalje insistira na tome da nastavka dijaloga neće biti sve dok ne budu ukinute stopostotno uvećane takse na srpske proizvode.

Pozivajući se na izvore bliske ovom procesu, Zeri piše da će već naredne sedmice odnosno prvi dani nove godine biti u znaku izrazitog intenziviranja pregovaračkog procesa.

List odseća da je Fatmir Ljimaj, jedan od dvojice koordinatora u prištinskom timu za dijalog juče najavio da će se početkom januara sastati sa evropskim zvaničnicima kako bi ih obavestili o svojim planovima.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SVE SVALJUJE NA BEOGRAD Tači: Srbija nema pravo da koči proces dijaloga

Izvor: Blic, 25.Dec.2018

Predsednik privemenih prištinskih institucija, Hašim Tači, tvrdi da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doći nakon usvajanja Prespanskog sporazuma, koji su ovog leta potpisali Atina i Skoplje o novom imenu Makedonije i da, kako je rekao, "Srbija nema pravo da koči taj proces".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.