Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo

Izvor: N1 televizija, 14.Sep.2017, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo

Dijalog između Kosova i Srbije nema alternativu, kao i dobrosusedski odnosi, ocenio je predsednik Kosova Hašim Tači koji smatra da će Srbija u bliskoj budućnosti doneti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Tači je za Glas Amerike rekao da je dijalog u interesu "obe države, regiona, ali i međunarodnog faktora na Kosovu".

"Mir između Kosova i Srbije znači mir i stabilnost celog regiona, evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Obe strane će imati korist", ocenio je Tači.

"Želim da verujem da će nova stranica u dijalogu, koja će biti otvorena između dve države biti finalna faza", rekao je Tači i da će obezbediti perspektivu za integraciju Kosova u UN i ubrzati evropske integracije Srbije.

Tači je rekao da je važno za SAD, novu administraciju, da ima jasnu poziciju o procesu dijaloga i da samo zajedničko angažovanje Unije i SAD, drugih faktora, može dovesti do trajnog, efikasnog, sprovodivog sporazuma i konačnog dogovora koji će podrazumevati članstvo Kosova u UN.

On je najavio i da će se raditi na sveobuhvatnoj normalizaciji državnih odnosa, ali i pomirenju između dva naroda jer je to u interesu Kosova, Srbije i regiona.

"Što se tiče priznanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti, u trenutku koji srpske institucije odrede", rekao je Tači.

"Mi ne možemo nametati ili njihovu agendu što se tiče priznanja Kosova, ali je sigurno da Kosovo i Srbija ne mogu ostati u statusu kvo, već se moraju ubrzati evropske i evroatlantske integracije Srbije i Kosova i da jedni druge ne uslovljavamo", objasnio je Tači.

Dačić: Tači živi u paralelnom svetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Hašim Tači očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu", ocenio je Dačić reagujući na Tačijev intervju.

"Vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći", naglasio je Dačić u saopštenju dostavljenom iz Minsitarstva spoljnih poslova Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Srbija nikada neće priznati Kosovo"

Izvor: VOA, 14.Sep.2017

Nakon jučerašnje izjave predsednika Kosova Hašima Tačija da će Srbija uskoro priznati nezavisnost Kosova, danas je reagovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ocenivši da Tači živi u paralelnom svetu i da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. O Kosovu je govorio i bišvi...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.