Tači: Spreman sam na saradnju

Izvor: B92, Fonet, 22.Dec.2010, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Spreman sam na saradnju

Priština, Beograd -- "Nemam šta da krijem i zahtevam da ceo slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti", rekao Hašim Tači povodom optužbi da se bavio trgovinom organima.

U izjavi za agenciju AP, Tači je prvi put od objavljivanja izveštaja Dika Martija rekao da je spreman na saradnju u vezi s tim slučajem.

Kosovski premijer u ostavci Hašim Tači kaže i da je izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dika Martija direktan udarac na proces pregovora, kako se izrazio, Srbije i Kosova.

"Izveštaj je politički motivisan, nije zasnovan na činjenicama, a ima za cilj da nanese štetu novostvorenoj državi Kosovo, imidžu Kosova, da dovede u pitanje izborni proces, stvaranje institucija i evropsku budućnost Kosova. Ovo je napad usmeren na dve države, na Kosovo i na Albaniju i na sve Albance. Ovo je direktan napad na proces pregovora između Kosova i Srbije", izjavio je Tači.

Tači je dodao da je otvoren za saradnju u vezi sa ovim slučajem.

"Nemam šta da krijem i zahtevam da ceo slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti. Ovaj slučaj već je tri puta bio predmet istrage. Njime se bavio i Haški tribunal, UNMIK kao i Euleks. Imam puno poverenje u pravosudne organe i istina će vrlo brzo izaći na videlo. I ja ću biti otvoren za svaku saradnju", kazao je on.

S druge strane, šef Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da pravosuđe Euleksa ima najveću odgovornost za procesuiranje osoba za koje postoji sumnja da su odgovorne u vezi sa navodima o trgovini ljudskim organima.

Ignjatović je za "Politiku" rekao da je važno da se sprovede ozbiljna istraga i da sve relevantne institucije u to budu uključene kako se ne bi došlo u situaciju da misija Euleksa nema pristup dokumentaciji Unmika ili Tribunala, kako je naveo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u izveštaju.

Britanski publicista Tim Džuda ocenjuje da je Martijev izveštaj zadao oštar udarac Tačijevom kredibilitetu, ali i samog Kosova. Džuda je u intervjuu radiju "Slobodna Evropa" ocenio da će Kosovu zbog izveštaja biti otežan i put ka Evropskoj Uniji i biće mu teže da se dokaže kao kredibilna država. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.