Tači: Razgovori sa Beogradom preko Mogerinijeve

Izvor: RTS, 07.Sep.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Razgovori sa Beogradom preko Mogerinijeve

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da se zbog neodržavanja trilateralnog sastanka ne može govoriti o bojkotu dijaloga i da su razgovori sa Beogradom vođeni ne direktno, ali preko visoke predstavnice Federike Mogerini.
"Imali smo bilateralne sastanke sa Federikom Mogerini, a Srbija je imala svoje bilateralne sastanke. Nekog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugog puta ćemo imati trilateralne sastanke. Imali smo pregovore preko Mogerinijeve, ali smo videli da su nam razlike velike", rekao je Tači u Briselu novinarima.

Naglasio je da su razlike i mimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine vrlo velike i duboke.
"Trilateralni sastanak ćemo ostaviti za neki drugi put, kako bismo razgovarali o stvarima o kojima se ovde bavimo", rekao je Tači.
Rekao je da je postignut dogovor sa Vučićem da se moraju prevazići problemi u narednom periodu i naveo da je to dogovoreno ne direktno, nego preko Federike Mogerini.
"Što se tiče posete Vučića Kosovu, Kosovo ima svoje institucije i to je nezavisna i suverena država i mi ćemo u potpunosti poštovati dogovoren plan posete. Nismo tu da bismo nipodaštavali bilo koga, samo ćemo u potpunosti poštovati plan puta", rekao je Tači.
Naveo je da se oko posete Vučića Kosmetu dogovaralo kao i ranije oko poseta drugih zvaničnika jer, kaže, vide da je neophodno da se prenesu poruke mira.
"Ono o čemu smo se Vučić i ja dogovorili jeste da nastavimo na projektu mira i sigurnosti u regionu i svako od nas ima svoju brzinu i svoj put i ja to poštujem. Za postizanje sporazuma može proteći izvesno vreme, ali ćemo napredovati i Kosovo će biti ujedinjeno u tom planu. Taj finalni dogovor će imati podršku naroda kroz referendum i parlament", kazao je Tači.
Naveo je da poštuje i one koji se slažu sa takvim sporazumom, ali i one koji se ne slažu, zahvalio se onima koji podržavaju proces i dodao da oni koji se ne slažu sa rešavanjem pitanja i od njega i od predsednika Vučića prave bolje pregovarače.
"Poštujem legitimni interes predsednika Srbije za Srbe na Kosovu i u potpunosti ću poštovati njegov plan puta na Kosovu, na isti način kao što poštujem želju Preševske doline da budu uključeni u kosovsku stranu u procesu demarkacije granice", naveo je Tači.
Istakao je da je ono što će biti konačan dogovor – na građanima Srbije i Kosova da odluče, a taj dogovor jedino ima smisla kroz međusobno priznanje.
"Što se tiče ideje o korekciji granica, započet je unutrašnji dijalog na Kosovu i nadam se da će rezultirati demarkacijom granice duge 430 kilometara sa Srbijom i međusobnim priznanjem. Neće biti mesta ni za kakve tragedije ili slično, sporazum će podrazumevati da ljudi ostanu na svojim ognjištima", naveo je Tači.
Naveo je i da danas u Briselu nije prvi put da nije održan trilateralni sastanak i kazao da je to deo poslovnih aranžmana koji se tu odvijaju.
"Nadam se da ćemo se sastati za nekoliko nedelja ponovo. Ne postoji odbijanje sastanka, već samo nastavak normalnog toka rada, koji će omogućiti trilateralni sastanak", rekao je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.