Tači: Radimo na ostvarivanju reformi

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2012, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Radimo na ostvarivanju reformi

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači izjavio je u Njujorku da institucije Kosova rade na reformama koje vode ka liberalizaciji viza i da očekuju da Evropska unija to vidi i da sa "lepih reči pređe na konkretna dela".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Hašim Tači

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači je u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekao da je Kosovo okončalo jednu značajnu etapu ukidanjem međunarodnog nadgledanja nezavisnosti, što otvara novo poglavlje evropskih integracija.

U saopštenju se ne navodi ništa o najavljenim razgovorima o nastavku političkog dijaloga između Kosova i Srbije, što je prema očekivanju medija, trebalo da bude glavna tema susreta visokih zvaničnika EU i Kosova.

"Odnosi između EU i Kosova treba da pređu iz kurtoaziju i dobrih reči u konkretne odnose, konkretne ugovorne odnose preko procesa stabilizacije i pridruživanja", rekao je kosovski premijer.

"Kosovo ostvaruje potrebne reforme i s pravom očekujemo da u decembru Evropska komisija da zeleno svetlo za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Mi razumemo političke teškoće u okviru EU, ali nasuprot nejedinstvu oko nezavisnosti Kosova treba pozdraviti jedinstvo koje postoji u okviru EU o evropskoj budućnosti Kosova i zapadnog Balkana", rekao je Rači.

U saopštenuju se ističe da je premijer informisao visoku predstavnicu o sveobuhvatnom angažovanju institucija i političkih partija Kosova na ostvarivanju obaveza koje proizilaze iz upustva o liberalizaciji viza.

"Građani Kosova su najizolovaniji građani Evrope. Mi ne tražimo privilegovani status niti ubrzani proces. Mi radimo na ostvarivanju reformi koje proizilaze iz upustva i očekujemo da i EU ne kasni u tom procesu", rekao je kosovski premijer.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.