Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Pomirenje, poverenje i saradnja su budućnost Zapadnog Balkana

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas u Sarajevu da je vreme za izgradnju poverenja među narodima Zapadnog Balkana, jer su pomirenje, poverenje, integracija i saradnja budućnost regiona.

Kako je saopštio njegov kabinet, Tači je na plenarnoj sednici samita Procesa "Brdo-Brioni" u Sarajevu kazao da se samit održava u "značajnom trenutku za region", pošto je komunikacija među državama i narodima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << realnost i da treba da se naprave i ostali neophodni koraci.

"Vreme je za novi korak, korak izgradnje poverenja među narodima našeg regiona", rekao je predsednik Tači.

Prema njegovi rečima, značaj samita je u tome što je on platforma na "kojoj obećavamo da ćemo sarađivati jedni sa drugima, da ćemo se iskreno oslanjati jedni na druge, ali i na ceo region u izgradnji bolje budućnosti za sve".

"Pomirenje, poverenje, prijateljstvo, saradnja, integracija. Ovo je budućnost regiona", rekao je Tači.

Samit je završen Zajedničkom deklaracijom, kojom šefovi država regiona obećavaju dijalog, razumevanje i poverenje.

U toj deklaraciji akcenat je na posvećenosti saradnji u prevazilaženju izazova koji prete regionu i u izbegavanju neprijateljstva iz prošlog veka, za jednakost i razvoj zarad međusobnog podržavanja u integracijama.

Na samitu su učestvovali i predsednici Albanije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, kao i članovi bosanskog Predsedništva.

Samit Procesa "Brdo-Brioni" je inicijativa predsednika Slovenije i Hrvatske, kao dve zemlje članice Evropske unije, koja teži jačanju regionalne saradnje i političkog dijaloga regiona Balkana i EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tači: Vreme je za novi korak, pomirenje, poverenje i saradnja su budućnost regiona

Izvor: Blic, 29.Maj.2016

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas u Sarajevu da je vreme za izgradnju poverenja među narodima Zapadnog Balkana, jer su pomirenje, poverenje, integracija i saradnja budućnost regiona...Kako je saopštio njegov kabinet, Tači je na plenarnoj sednici samita Procesa "Brdo-Brioni" u Sarajevu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.