Tači: Onemogućen sastanak u Beloj kući, slučajnost ili spletka?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2020, 11:25

Tači: Onemogućen sastanak u Beloj kući, slučajnost ili spletka?

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da je objavljivanje optužnice protiv njega "učinilo nemogućim" održavanje sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ocenivši da je time otklonjena mogućnost za postizanje mira između dve strane.

U obraćanju javnosti preko video poruke koja je prosleđena medijima iz njegovog kabineta, ali postavljena i na njegov Fejsbuk profil, Tači je rekao da ne zna da li je "slučajnost ili spletka" to što je optužnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objavljena baš dok je on bio na putu u Vašington, gde je 27. juna trebalo da se održi sastanak, na inicijativu američkog izaslanika Ričarda Grenela, koji je otkazan posle objavljivanja optužnice.

"Nijedna dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe za inkriminaciju šefa države Kosovo, baš u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće", rekao je Tači.

On je ocenio da, "u praksi pravde civiliziranog sveta", objavljivanje optužnice, pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Nikakav zločin, navodni ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje", rekao je Tači.

Tači, koji se obratio javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, najavio je i da će "istog časa" podneti ostavku ako budu potvrđene optužbe protiv njega iz optužnice i poručio da će se suočiti s tim optužbama.

Tači tvrdi da je "političke greške u miru možda pravio, ali ratne zločine nikada".

"Čak i kad bih se vratio u mračna vremena (predsednika Srbije Slobodana) Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti", kazao je Tači.

Tači se danas sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je u poseti Prištini zbog novonastale situacije.

Rama je u dvodnevnoj poseti Kosovu, nakon optužnice koju je Specijalni sud za zločine tzv. OVK podneo protiv Tačija i lidera Demokratske partije Kosova

Albanski premijer se danas već sastao sa Veseljijem, liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, kao i sa premijerom Avdulahom Hotijem, predsednicom skupštine Vjosom Osmani i liderom NISMA Fatmirom Ljimajem.

Rama je ranije danas na Tviteru objavio da je došao u Prištinu da čuje i sazna više o optužnicama, dodajući da će to ući u istoriju pravde kao "mrlja 21. veka".
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.