Tači: Novo poglavlje za normalizaciju odnosa

Izvor: RTS, 19.Okt.2012, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Novo poglavlje za normalizaciju odnosa

Cilj sastanaka sa Ivicom Dačićem u Briselu je nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod vođstvom EU, rekao Hašim Tači. Sastankom u Briselu, Srbiji se otvara put za ubrzanu integraciju, i to "preko naše ucenjene i korumpirane vlade", ističe Pokret "Samoopredeljenje". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je cilj njegovog susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod vođstvom EU.

"Sve strane su se složile i izrazile posvećenost dijalogu za normalizaciju odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije i da će dijalog biti nastavljen", rekao je Tači, a prenosi Kancelarija za informisanje kosovske vlade.

Tači je ocenio da je sastanak sa Dačićem kojem je posredovala Ketrin Ešton "novo poglavlje za normalizaciju odnosa između dve suverene države".

"Ovaj proces će definitivno ubrzati integraciju dve zemlje u EU i biće u službi mira i stabilnosti u regionu", naveo je Tači.

Tači se u Briselu prvo sastao sa Ketrin Ešton, kojoj je preneo značaj unapređenja agende evropskih integracija Kosova, koje se, dodao je, obavezalo da ispuni sve kriterijume i obaveze koje proizilaze iz ovog procesa, uključujući "normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao dve nezavisne države, u kontekstu dobrosusedskih odnosa i u skladu sa evropskim standardima".

Samoopredeljenje: Dijalog uprkos uništavanju državnosti Kosova

Opozicioni pokret "Samoopredeljenje" ocenio je da je kosovski premijer Hašim Tači prihvatio dijalog sa Srbijom bez ikakvih uslova i uprkos konkretnim naporima Srbije da uništi nezavisnost i državnost Kosova.

Komentarišći susret Tačija sa Dačićem pod pokroviteljstvom Ketrin Ešton, Pokret u saopštenju navodi da današnjim sastankom Evropska unija Srbiji otvara put za ubrzanu integraciju.

"I to preko naše ucenjene i korumpirane vlade", ističe "Samoopredeljenje", čiji su poslanici u kosovskoj skupštini juče bili protiv usvajanja rezolucije o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kojom je omogućeno kosovskoj vladi da vodi razgovore sa vlastima Srbije.

Vlasi: Bez krupnih promena

Sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu jedan je protokolarni diplomatski gest i to ne može smatrati nikakvom najavom nekih krupnih promena u odnosima Srbije i Kosova, izjavio je savetnik vlade Kosova Azem Vlasi.

"To se ne može smatrati nikakvom najavom nekih krupnih promena u odnosima Srbije i Kosova. Jednostavno, obojica premijera su primorani na takav gest. Oni subjektivno vole, i Dačić na srpskoj, a Tači na kosovskoj strani, da budu ti koji će voditi taj proces dijaloga između Kosova i Srbije. Ali, u suštini svaka strana će ostati na svojim pozicijama", ocenio je Vlasi.

Prema njegovim rečima, predmet dijaloga između Kosova biće sporedne i beznačajne stvari, a ne suštinske. Dok stalno ponavlja da nikako neće priznati Kosovo, da hoće razgovor sa Prištinom i Albancima, ali neće sa predstavnicima države Kosovo, Srbija i dalje, očito, njeguje teritorijalne pretenzije prema Kosovu, rekao je Vlasi.

Srbija ne priznaje državu Kosovo, ne priznanje teritorija Kosova i granice. Srbija je ostala na pozicijama stare Miloševićeve politike po pitanju Kosova", rekao je Vlasi agenciji Anadolija.

Vlasi je ocenio da suštinskih promena neće biti, ali "nekog dijaloga mora biti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.