Tači: Moramo da gradimo mostove, a ne zidove

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Moramo da gradimo mostove, a ne zidove

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Srbi i Albanci moraju da grade mostove, a ne zidove.

"Zid na mostu u Mitrovici, koji razdvaja, je srušen. Slažem se sa Federikom Mogerni, mi moramo graditi mostove, a ne zidove. Dijalog deluje", napisao je Tači večeras na svom Tviter nalogu.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas na konferenciji za novinare u Prištini da je rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici rešavanje unutrašnjeg pitanja i da su danas >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prevladale demokratske vrednosti. On je rekao da zid nije bio deo dijaloga sa Srbijom u poslednjoj rudni dijaloga u Briselu, i da se o tom pitanju razgovaralo samo sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

"Sve što smo uradili jeste rešavanje jednog unutrašnjeg problema putem unutrašnjih vlasti, uz međunarodnu podršku. Nismo se takmičili snagom, nismo demonstrirali populizam. Mislim da su prevladale vrednosti i demokratsko ponašanje. Opština je delovala na osnovu sporazuma", kazao je Mustafa, a prenose mediji.

On je dodao da će preostali deo trga u Kosovskoj Mitrovici biti izgrađen u skladu sa zakonima i planovima, a da je sporazum o rušenju zida postignut u skladu sa potrebama stanovnika Severne Mitrovice.

Uz veliko prisustvo policije i medija, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici srušen potporni zid, koji će prema najavama, biti zamenjen novim, koji će se uklopiti s projektom izgradnje pešačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.

U rušenju zida učestvovala su dva bagera, a prema najavama, na tom mestu će biti izgrađena nova konstrukcija visine 70 i širine 120 centimetara.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić najavio je da će u utorak, 7. februara početi izgradnja nove čvršće potporne konstrukcije, koja će, kako je naveo, garantovati bezbednost građana.

U Rakićevom saopštenju dodaje se da će se nova potporna konstrukcija ambijentalno i estetski u potpunosti uklopiti sa projektom izgradnje pešačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.