Tači: Kosovo poznato po promociji mira i dijaloga

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Kosovo poznato po promociji mira i dijaloga

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je od sticanja nezavisnosti pre devet godina, Kosovo postalo poznato u svetu "kao promoter mira i dijaloga".

Govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom devete godišnjice proglašenja nezavisnosti, Tači je kazao da je Kosovo izgradilo demokratske institucije i "integrisalo sve nacionalne zajednice".

"Kosovo je priznalo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 82 odsto zemalja članica EU. Imamo najprofesionalniju policiju u regionu, integrisali smo sve nacionalne zajednice i obezbedili da se nijedan građanin, bez obzira na orijentaciju, ne oseća isključenim. Danas svetski mediji poznaju Kosovo po promociji mira i dijaloga", kazao je Tači u Prištini.

Po njegovim rečima, Kosovo je postalo poznato u svetu zahvaljujući i uspesima njegovih sportista i umetnika.

"Ovo je naše Kosovo kako ga vidi svet i to je najveća pobeda građana Kosova. Međutim, ovde se ne završava naš posao. Danas slavimo i sećamo se naših žrtava i dostignuća ali se i obavezujemo da radimo kako bismo izgradili naš dom na putu ka NATO i EU", kazao je Tači.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji zahvalio je svima koji su doprineli slobodi i nezavisnosti Kosova, a posebno SAD i evropskim državama.

On je naveo da olimpijska medalja džudistkinje Maljinde Keljmendi i uspesi drugih sportista na međunarodnim takmičenjima, kao i prijem u UEFA i FIFA, predstavljaju veliki uspeh Kosova.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da posebne zasluge za slobodu i nezavisnost pripadaju bivšem predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi.

"U prethodnih devet godina nezavisnosti, Kosovo je postalo zemlja koja proizvodi mir na Balkanu, ali i koja u slučajevima provokacija koje dovode u opasnost njen suverenitet, odmereno deluje", kazao je Mustafa.

Govoreći o zahtevima opozicije da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori, Mustafa je rekao da je to najlakša opcija ali i da se vlast opredelila za teži put koji podrazumeva pronalaženje rešenja za liberalizaciju viza za građane Kosova i uspostavljanje suvereniteta na celoj svojoj teritoriji. Svečanoj sednici u Prištini prisustvovao je i predsednik Vlade Albanije Edi Rama.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tači: Kosovo poznato po promociji mira i dijaloga

Izvor: Beta, 16.Feb.2017

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je od sticanja nezavisnosti pre devet godina, Kosovo postalo poznato u svetu "kao promoter mira i dijaloga".Govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom devete godišnjice proglašenja nezavisnosti, Tači je kazao da je Kosovo izgradilo demokratske...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.